Rodríguez-Piñero (PSOE): "Ens podem permetre no fer l'ampliació del port de València?"

L'eurodiputada defén les garanties ambientals del projecte i adverteix que la paralització posaria en risc l'entrega de fons europeus

03.03.2022 | LNM Entrevista Inmaculada Rodríguez-Piñero

L'eurodiputada socialista Inmaculada Rodríguez-Piñero ha defés en Les notícies del matí l'ampliació del port de València i ha criticat, de pas, la controvèrsia que persegueix el projecte, que enfronta des de fa anys el PSPV i Compromís. "Pots tindre una opinió diferent però has de buscar consensos quan formes part d'un govern de coalició" ha explicat Piñero, que ha criticat que la disputa es traslladarà a l'eurocambra. "La comissió de peticions del Parlament Europeu no està per a debatre l'ampliació del port. No s'han vulnerat la tramitació legislativa i s'han fet totes les declaracions d'impacte", ha explicat.

Aquesta comissió va decidir frenar el passat dos de setembre la sol·licitud d'una nova declaració d'impacte ambiental (DIA) presentada per un particular, amb els vots del PP i l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates. En la intervenció al Parlament per a secundar la petició del ciutadà, la consellera de Medi Ambient, Mireia Mollà, va acusar el president de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, d'estar obstaculitzant "amb tots els mitjans" una nova DIA.

"Ningú es planteja una ampliació que no siga responsable amb el medi ambient" - li ha respost en diferit Piñero, que assegura que "la direcció general de Medi Ambient de la Comissió ha sigut molt clara: es compleix absolutament tot.

Qui li dirà a Europa que els diners que va invertir i ens va donar estan soterrats i no s'utilitzaran?

L'eurodiputada socialista, que considera l'ampliació vital per a assegurar la competitivitat del port de València, entén que el rebuig posarà en risc l'entrega de fons europeus. Qui li dirà a Europa que els diners que va invertir i ens va donar [72 milions] estan soterrats i no s'utilitzaran? I li continuarem demanant fons per a fer la recuperació? I ens els donarien?", s'ha preguntat.

"I una cosa més" -ha afegit- "ens podem permetre no fer-ho?" En aquest punt Piñero ha explicat la competència comercial i turística del port de València en el Mediterrani passa per adaptar-lo perquè hi puguen accedir les noves embarcacions, cada vegada més grans, de les navilieres. Unes condicions que, segons ha recordat, "el port de València no en té".

Avanços contra els aranzels del calcer i en la crisi citrícola

En un altre orde de coses, l'eurodiputada ha destacat els avanços en la retirada dels aranzels al calcer espanyol, gràcies a l'informe positiu del Parlament Europeu, i el canvi d'actitud de l'administració Biden. A més, ha assenyalat l'oportunitat per a mitigar la crisi del sector citrícola que obri la pròxima revisió dels acords amb Sud-àfrica i que es vol aprofitar per a atorgar a la taronja la consideració de producte sensible, una categoria que en limitaria les importacions.

L'energia no pot ser una arma de destrucció massiva contra la recuperació econòmica

Pel que fa a l'escalada del preu de la llum, un factor de distorsió de l'economia, Rodríguez-Piñero ha destacat l'inici de les gestions per a donar una resposta europea, ja que "és un problema de mercat, i no de país". L'eurodiputada ha denunciat l'especulació dels fons d'inversió en el mercat dels drets d'emissió d'electricitat i els ha culpat de la pujada del preu de la tona d'emissió, que en un any ha passat de costar set euros als 34 actuals.

Rodríguez-Piñero creu que calen mesures a curt termini contra l'escalada de preus "perquè l'energia no pot ser una arma de destrucció massiva contra la recuperació econòmica", però també de calat més profund, per a modificar "un sistema de regulació que, com sembla evident, té molts forats". Canvis, que s'ha mostrat convençuda que la UE adoptarà, com en altres ocasions, perquè, com ha recordat, "Europa actua a colp de problemes".

També et pot interessar

stats