Rivera planteja un decàleg de reformes sense precedents

Es compromet a fer-les efectives si arriba a la presidència del govern espanyol.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, durant la clausura de la Convenció
El president de Ciutadans, Albert Rivera, durant la clausura de la Convenció / Jose Manuel Vidal (Efe)

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha acudit hui a la convenció Espanya ciutadana amb el lema “Per un país de ciutadans lliures”, celebrada a Sevilla. En aquest acte ha anunciat el desenvolupament de deu reformes “sense precedents” en què s'ha compromés a assumir com a “taules de la llei per a Ciutadans, les taules taronja”, si arriba a la presidència del govern espanyol.

Es tracta de reformes en àmbits com la salut, l’educació, la seguretat o sobre el mateix funcionament polític nacional que, per a Rivera, són necessàries per a revisar el que no funciona i poder arribar a un estat autonòmic “de veritat”, sense “tribus i chiringuitos”.

Segons el dirigent de la formació taronja no cal inventar res, només llegir la Constitució en un sentit autonòmic i no de ruptura i deslleialtat per tal de “reforçar els mecanismes que ens uneixen”, ja que l'Estat “no es va pensar per a enfrontar comunitats”.

Entre les reformes que han sorgit d'aquesta convenció, ha mencionat la modificació del sistema electoral; un finançament autonòmic sense privilegis; l'equiparació salarial per a totes les forces i cossos de l'Estat; la igualtat en serveis socials, dependència i educació; la targeta única sanitària; la reforma o el tancament del Senat i l'eliminació dels aforaments; a més de la supressió de l'impost de successions i de la disposició transitòria quarta de la Constitució, que preveu l'annexió de Navarra al País Basc.

Per al president de Ciutadans és molt important una reforma electoral que faça que el sistema siga just i igualitari i que aconseguisca que cada vot compte el mateix a tot l'Estat. Segons la seua reforma, seria necessari un 3% del vot nacional per a poder tindre accés al Congrés. D'aquesta manera, “els que volen trencar Espanya hauran d'anar a una altra cambra”, ha dit.

Una altra de les seues propostes implica tancar o reformar el Senat, amb una cinquantena de senadors i senadores, però que treballen més i que tinguen competències reals per a evitar dualitats, com ocorre ara.

També aposta per un model de finançament autonòmic “sense privilegis”. Amb això ha volgut fer referència a la quota basca, i reitera la necessitat de “llum i taquígraf perquè són diners de tots”.

Parlant de l'equiparació salarial de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, Rivera entén que tots els cossos professionals han de cobrar el mateix ja que desenvolupen la mateixa tasca. A més, ha proposat que la col·laboració entre cossos siga “absoluta” i que es formen de manera conjunta.

Les mesures que proposa Ciutadans, pel que fa a la igualtat en els serveis socials, passen per tindre un finançament nacional per a la dependència y una sanitat amb una targeta única i un expedient sanitari únic i accessible en qualsevol centre sanitari del país.

El nou model d'educació seria igualitari a tot l’Estat, amb llibres de text gratuïts, sense barreres lingüístiques, el castellà com a llengua oficial, la “fi de l'adoctrinament”, i un selectiu únic. “Els dos grans enemics de la llengua són qui la prohibeix i qui la imposa”, ha afegit Rivera.

El president de Ciutadans s'ha compromés també a eliminar l'impost de successions a tot Espanya, com ja ha ocorregut a Andalusia.

Finalment, aquest decàleg recull el compromís de Ciutadans a eliminar la disposició constitucional que preveu l'annexió de Navarra al País Basc. “No té sentit aquest annexionisme identitari de nacionalisme basc i cal actuar per a no caure en la temptació que convertisquen Navarra en una província més de la seua comunitat perquè no és part del País Basc", ha conclòs.

També et pot interessar

stats