Ribó exposa en la Cimera del Clima el pla per a crear un cordó verd als Poblats Marítims

L’alcalde de València també explica la iniciativa per a recuperar les fonts públiques i evitar l’ús de botelles de plàstic.

L'alcalde Joan Ribó abans de començar la seua intervenció
L'alcalde Joan Ribó abans de començar la seua intervenció / À Punt Media

La configuració d’un litoral verd, que atenga les demandes del veïnat dels Poblats Marítims, el Pla Verd i de la Biodiversitat, que permetrà crear hàbitats naturals a la ciutat de València o el pla per a aconseguir un municipi lliure de plàstics han sigut alguns dels projectes que ha exposat l’alcalde de València, Joan Ribó, en la intervenció que ha realitzat en la Cimera del Clima (COP25) a Madrid, on aquests dies es concentren representants de 195 països i representants internacionals.

La intervenció de Ribó s’ha emmarcat en l'espai Mare Nostrum, on s’analitzen les aportacions dels governs locals per a arribar als compromisos dels Acords de París. Joan Ribó ha exposat les iniciatives que s’han dut a terme en els últims anys a València i que han convertit la ciutat, “en un referent de la sostenibilitat a Espanya”.

Entre aquestes, ha exposat que “plantar arbres, eliminar el glifosat del manteniment arbori, calmar el trànsit o incorporar carrils bici no són meres anècdotes” que, des del seu punt de vista, condicionen “el present i el futur”.

Canvis d’enllumenat i agricultura de proximitat

Per això, Ribó ha explicat algunes de les iniciatives que s’han implantat a la ciutat per a avançar en matèria de sostenibilitat, com el Projecte 50/50, d’eficiència energètica en les escoles, la renovació de l’enllumenat urbà amb llums led o l'ampliació dels contenidors de recollida selectiva de matèria orgànica. També ha destacat l'impuls als mercats municipals i l'agricultura de proximitat, així com diverses mesures per a calmar el trànsit i la xarxa de carrils bici.

Respecte als projectes futurs, l’alcalde de València ha proposat estendre el litoral verd planificat en la zona costanera de la ciutat a la línia entre Sagunt i Cullera. En aquest sentit, Joan Ribó, ha defés la necessitat de “resoldre la transició port-ciutat des de la sostenibilitat” i de donar “una solució definitiva a les reivindicacions històriques dels veïns i veïnes amb la cessió dels terrenys que continuen sent propietat ara de l'Autoritat Portuària”.

Jardins als terrats a partir de 2020

Aprofitant la Cimera del Clima, l’alcalde de València ha exposat el Pla Verd i de la Biodiversitat, que arrancarà el 2020 per a recuperar hàbitats naturals i saludables a la ciutat, amb jardins en els terrats o escocells buits replantats, el foment dels horts urbans i la connexió natural entre tots els barris i l'àrea metropolitana de València.

Finalment, Joan Ribó ha fet referència al projecte València Lliure de Residus Plàstics que, coincidint amb la capitalitat mundial del disseny el 2022, preveu recuperar la presència de fonts municipals que permeten al veïnat omplir les botelles de consum domèstic, amb l'aplicació afegida de les noves tecnologies. “S'imaginen vostés com es reduiria la contaminació de les nostres platges i de la mar si aconseguim eliminar les botelles de plàstic?”, ha plantejat Ribó.

També et pot interessar