Ribera es reuneix aquest dilluns amb el govern català amb la proposta d’enviar aigua des de Sagunt en la taula

La ministra va comunicar aquest cap de setmana a Carlos Mazón la intenció de dur aigua amb vaixells de la dessalinitzadora de Sagunt a Catalunya

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera / Rocío Ruz (Europa Press)

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, es reuneix aquest dilluns a Barcelona amb el conseller català d'Acció Climàtica, David Mascort, per a abordar la situació d’emergència per sequera que pateix esta autonomia des de l’1 de febrer i que ja implica la limitació del consum d’aigua a un màxim de 200 litres per habitant i dia, així com altres restriccions importants en piscines, reg i activitats industrials i recreatives.

Entre les propostes i possibles solucions que hi ha en la taula està la que planteja el govern espanyol per a enviar aigua a partir de l'estiu amb vaixells des de la planta dessalinitzadora de Sagunt (Camp de Morvedre) fins a Catalunya. Una infraestructura gestionada per l'empresa pública estatal Acuamed.

Aquest cap de setmana la ministra per a la Transició Ecològica ha informat telefònicament el president de la Generalitat, Carlos Mazón, sobre aquesta decisió. Segons el cap de Consell, Ribera li ha “garantit” que augmentar la capacitat d'aquesta dessalinitzadora (amb una producció actual de 22.900 metres cúbics al dia) per damunt del 15% no tindrà cap afecció per a les necessitats valencianes. Tot i això, Mazón ha instat el govern espanyol a garantir "per escrit" que això "no perjudicarà la costa valenciana" i que "les necessitats valencianes no minvaran".

"Estic a favor de la solidaritat hídrica entre comunitats, però també quan ho necessitem i quan ho exigim", ha manifestat Mazón, que també ha afirmat que aquesta qüestió "ens consolida i ens dona autoritat moral i coherència per a continuar reivindicant que l'aigua a Espanya és de tots".

El president català, Pere Aragonès, espera d’aquesta reunió la "màxima col·laboració" de la ministra per a revertir els efectes de la sequera a Catalunya, bé amb suport en el finançament de dessalinitzadores, bé amb vaixells d'aigua de conques que gestiona l'Estat o des de dessalinitzadores d'altres comunitats autònomes.

A l'espera que se certifiquen opcions com la de portar aigua des de la planta de titularitat estatal de Sagunt, Aragonès ha assegurat que actuaran “conjuntament i amb responsabilitat amb totes les administracions en aquest moment de dificultat", ha garantit.

També et pot interessar

stats