Ribera avança als regants del Tajo-Segura inversions per més de 1.600 milions d’euros

El pressupost anirà destinat a millorar l’estat de les conques cedents i receptores del transvasament

Reunió de la ministra Teresa Ribera amb representants del Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura
Reunió de la ministra Teresa Ribera amb representants del Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura / Europa Press

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic invertirà més de 1.600 milions d'euros a les conques cedents i receptores del transvasament Tajo-Segura amb l'objectiu de millorar la situació en què es troba la zona.

Aquestes mesures, recollides en els plans hidrològics de tercer cicle que actualment es troben en consulta pública, han sigut abordades en la reunió que ha mantingut la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, amb representants del Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura.

Ribera ha recordat que l'aqüeducte Tajo-Segura és una infraestructura "essencial" a Espanya per a atendre els usos de proveïment i regadiu en les conques receptores. No obstant això, ha justificat que existeixen riscos derivats del canvi climàtic que posen en perill el bon estat del transvasament. En aquest sentit, ha explicat que en els últims trenta anys, les aportacions d'aigua del Tajo s'han reduït en un 40%, i les previsions indiquen que aquestes reduccions continuaran agreujant-se en el futur.

És per això que el ministeri ha posat en marxa una sèrie d'actuacions per a adaptar-se a aquesta nova realitat. Les mesures estan previstes per a ser executades en el període 2022-2027, i tenen a veure amb actuacions en matèria de depuració i sanejament per a millorar la qualitat de l'aigua en el Jarama i, per tant, al Tajo; i amb la modernització de regadius tradicionals en el tram entre Buendía-Entrepeñas i Aranjuez, en el cas de la conca cedent, que permetrien comptar amb un major volum d'aigua circulant.

Per part seua, a la conca receptora les actuacions se centraran a ampliar la capacitat de dessalació. Així, s'està treballant per a ampliar la capacitat de les dessaladores de Valdelentisco, Águilas i Torrevella, fins a un volum de setanta hectòmetres cúbics addicionals. També, a modificar l'esquema energètic utilitzant energies renovables com la fotovoltaica, el que suposa reduir els costos energètics de manera apreciable i interconnectar les dessaladores per a poder portar l'aigua dessalada a tots els regadius de l'aqüeducte Tajo-Segura a un preu assumible pels usuaris.

També et pot interessar

stats