La reunió entre Torra i Iglesias acaba entre mostres de sintonia

Tots dos dirigents aposten per obrir vies de diàleg per a contribuir a la distenció del "conflicte català".

Quim Torra i Pablo Iglesias, abans de la reunió que han mantingut hui al Palau de la Generalitat de Catalunya
Quim Torra i Pablo Iglesias, abans de la reunió que han mantingut hui al Palau de la Generalitat de Catalunya / Andreu Dalmau (Efe)

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, s'han reunit aquest matí al Palau de la Generalitat en una primera trobada que ha acabat entre mostres de sintonia i apel·lacions mútues a la voluntat de diàleg. La reunió s'ha centrat especialment en la situació dels polítics catalans en presó preventiva des de fa mig any a diversos centres penitenciaris madrilenys. De fet, el líder de la formació morada ha avançat que preveu visitar-los com un primer pas per a contribuir a la distensió al voltant del "conflicte català".

Els dos dirigents s'han reunit durant quasi una hora i mitja per analitzar la situació de Catalunya i el nou escenari polític a Espanya amb el govern del PSOE, fet que obri la porta a un possible diàleg entre els executius espanyol i català. En roda de premsa posterior, la consellera de Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat de Catalunya, Elsa Artadi, ha qualificat la reunió com "una trobada cordial i amb molts punts en comú" sobre com millorar la societat i la política, especialment al voltant de temes com ara la situació dels polítics presos i el dret a decidir.

Durant la reunió, el president Torra ha plantejat a Iglesias una "relació estable" entre el govern català i el partit que lidera aquest últim amb l'objectiu de treballar en la creació d'espais de diàleg i avançar en polítiques progressistes de drets i llibertats, ha explicat Artadi. La portaveu catalana considera que el dirigent podemita és un actor polític "molt rellevant" perquè no solament coneix la situació de Catalunya sinó que a més té un paper específic en un Congrés en el qual els socialistes no tenen la majoria absoluta. Per això, ha apostat per una relació "fluida" amb aquest partit.

Per la seua part, Iglesias s'ha oferit com a mitjancer per a rebaixar la tensió entre Catalunya i Espanya tot apostant per un "diàleg sense condicions" per a solucionar el "conflicte català". El líder podemita s'ha compromés a traslladar aquesta idea a l'executiu de Pedro Sánchez. Iglesias també ha reclamat que s'acabe amb "l'excepcionalitat, amb les presons i amb la judicialització de la política" i, en relació amb els polítics catalans presos, ha afirmat que li consta que el president del govern desitja que se'ls acoste a presons catalanes. Una possibilitat que, considera, seria "molt important com a primera mesura de distensió".

Malgrat la bona sintonia exhibida, Torra no li ha concretat a Iglesias cap petició en què puga mediar amb el govern espanyol.

També et pot interessar

stats