La reunió de la taula de governs obri el diàleg entre Catalunya i l'Estat

Pedro Sánchez exerceix d'amfitrió d'una trobada sense orde del dia en què la delegació catalana vol parlar d'amnistia i autodeterminació.

Foto de portada: Sánchez i Torra, abans de la reunió de la taula de governs obri el diàleg entre Catalunya i l'Estat

Una delegació en representació de la Generalitat de Catalunya, encapçalada pel president, Quim Torra, arriba aquest dimecres al Palau de la Moncloa per a reunir-se amb autoritats del govern espanyol i començar, de manera oficial, el diàleg entre l'autonomia i l'Estat. Els dos executius seuen a la taula des de les 16:30 hores amb la intenció de posar fi a la crisi catalana i reprendre els contactes institucionals.

Amb la constitució d'aquesta taula de diàleg es posa en marxa l'instrument que exigia Esquerra Republicana de Catalunya com a condició necessària per a donar suport a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.

En un costat de la taula, el mateix Sánchez encapçalant la delegació de l'executiu espanyol, i acompanyat d'una vicepresidenta i cinc ministres: la vicepresidenta primera del govern, Carmen Calvo; la ministra de Política Territorial, Carolina Darias; el ministre d'Universitats, Manuel Castells; i el ministre de Sanitat i secretari d'organització del PSC, Salvador Illa. A última hora d'aquest dilluns va saber-se que s'hi sumaven a la comitiva la ministra d'Hisenda i portaveu, María Jesús Montero, i el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos. Inicialment també estava prevista la participació del vicepresident segon i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, però una amigdalitis li impedirà assistir-hi.

La delegació catalana, d'altra banda, estarà integrada pel president, Quim Torra; el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès; els consellers de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró; i el d'Afers Exteriors, Alfred Bosch. Però també hi figuren membres que no pertanyen a l'executiu català: les diputades Elsa Artadi (JxCat) i Marta Vilalta (ERC), a més del diputat republicà Josep Maria Jové, i l'excap de gabinet de Puigdemont i Torra, Josep Rius.

Sánchez exerceix d'amfitrió d'una reunió sense orde del dia consensuat, tot i que la delegació catalana té la intenció de parlar des del primer moment d'amnistia i del dret a l'autodeterminació. Segons va informar el govern català, la comitiva afronta la trobada des de "la unitat d'acció". Des de l'executiu espanyol apunten que la taula de diàleg començarà amb temes "més fàcils d'acordar" per a afavorir l'avanç de la negociació, que preveu "prolongada i complexa". Està previst que quan acabe la trobada compareguen davant els mitjans de comunicació Torra i la ministra portaveu, María Jesús Montero.

També et pot interessar

stats