Els resultats permeten l'accés de Vox a la mesa del Congrés i a recórrer contra lleis al Constitucional

Després dels resultats del 10N, la formació aconsegueix unes funcions que, fins ara, no li eren competents.

Els resultats permeten l\'accés de Vox a la mesa del Congrés i a recórrer contra lleis al Constitucional
Els resultats permeten l'accés de Vox a la mesa del Congrés i a recórrer contra lleis al Constitucional

Vox, després dels resultats obtinguts en les eleccions del 10 de novembre, amb 52 diputats i com a tercera força política del Congrés, aconsegueix una visibilitat i unes funcions que, fins ara, no li eren competents.

Així, la formació que lidera Santiago Abascal obté un lloc a la mesa del Congrés. Està formada per la presidència, quatre vicepresidències i quatre secretaries, que s'escullen per separat. Cada diputat de la cambra baixa vota per un nom i els quatre que més vots aconseguisquen formaran part de la mesa. Vox, amb 52 escons, té garantit almenys un d'aquests llocs.

D’altra banda, degut al nombre d’escons aconseguits, la formació d’ultradreta podrà presentar recursos contra qualsevol llei en el Tribunal Constitucional en un període de tres mesos des del moment en què s'aprove. D’acord amb l'article 162 de la Constitució Espanyola, "estan legitimats per a interposar el recurs d'inconstitucionalitat, el president del Govern, el Defensor del Poble i 50 diputats”. 

A més, Vox també tindrà veu en el nomenament dels membres del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Constitucional. La llei exigeix que tres cinquenes parts del Congrés donen el vistiplau a aquesta renovació i, amb el resultat de les urnes, el Partit Socialista i el Partit Popular no sumen prou. 

També et pot interessar

stats