La renúncia del magistrat Marchena dinamita el pacte PP-PSOE per a renovar el CGPJ

Els populars donen l’acord per trencat i el supediten a la dimissió de la ministra de Justícia.

El jutge Manuel Marchena
El jutge Manuel Marchena / Efe

La renúncia sobtada aquest dimarts del magistrat Manuel Marchena a presidir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha fet saltar per l’aire el pacte que havien tancat PP i PSOE per a renovar l’organisme que governa els jutges i jutgesses a Espanya. Els populars han anunciat que donen per “trencat” l’acord i ara exigeixen el cessament de la ministra de Justícia, Dolores Delgado.

Com ha assegurat el vicesecretari general del PP, Javier Maroto, la renovació del CGPJ queda en suspens “fins que la ministra Delgado siga cessada” per ser “la més qüestionada” del Govern d’Espanya. El popular acusa directament el govern d’haver filtrat els detalls de la negociació parlamentària entre el PP i el PSOE per a tancar els canvis en el si de l’òrgan de govern de la magistratura.

Mentre que Gènova atribueix la renúncia de Marchena a la “irresponsabilitat” de l’executiu central en la gestió de les negociacions, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, lamenta la decisió del magistrat, però diu comprendre-la perquè, segons considera, s’ha posat en dubte la seua independència.

Marchena s'ha deslligat de l'acord polític entre el PSOE i el PP, i ha defensat la seua independència, que ha estat present durant la seua carrera judicial, segons les seues paraules. Fonts del PP consideren encertada la decisió de Marchena i critiquen la irresponsabilitat del govern per la filtració de detalls. D'altra banda, Sánchez ha demanat al PP que no considere trencada la negociació per a la renovació del poder judicial.

El jutge també ha reivindicat la seua experiència com a magistrat del Tribunal Suprem, i ha afegit que és la millor mostra que no ha seguit mai opcions polítiques durant el seu treball. El PP ha anunciat que reclamarà la reforma del sistema d'elecció i a buscar el consens parlamentari per a dur a terme l'acord.

A pesar del trencament del pacte, el Senat manté obert fins al proper 26 de novembre el termini perquè els grups parlamentaris presenten les persones candidates a vocal del CGPJ pel torn de juristes de reconegut prestigi. Segons està previst, la cambra alta elegirà aquests quatre càrrecs el 3 de desembre i també altres sis jutges o magistrats proposats per la carrera judicial.

Els líders independentistes demanen la recusació de Marchena

L’exvicepresident del Govern de Catalunya, Oriol Junqueras, els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull, l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana Jordi Sànchez i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han presentat en el Tribunal Suprem un escrit que demana la recusació del president de la sala penal, Manuel Marchena, en el judici sobre el procés sobiranista.

Segons l’advocat de Junqueras i Romeva, el missatge de Whatsapp de Cosidó atribueix a Marchena “característiques personals vinculades a una determinada orientació política que fan dubtar de la imparcialitat per a la participació” en el judici del procés sobiranista.

Òmnium Cultural ha anunciat que la defensa de Cuixart al·legarà que s’ha demostrat que Marchena “era el candidat del Partit Popular” a dirigir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la qual cosa, segons l’entitat, evidencia la falta d’imparcialitat del magistrat. Així mateix, considera que la polèmica que ha envoltat el nomenament dels membres del CGPJ demostra que la causa del procés sobiranista hauria de ser sobreseguda i tots els presos independentistes haurien de ser posats en llibertat de forma “immediata”.

També et pot interessar

stats