El ple del Consell aprova este dimarts el nou decret per a l'admissió escolar

Es recupera el districte únic i les famílies monoparentals, nombroses i amb rendes més baixes tindran prioritat per a triar col·legi

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, este dilluns a Vila-real
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
22 d'abril 2024 - 13:30 Actualitzat: 23 d'abril 2024 - 08:17

El ple del Consell aprovarà este dimarts el decret per a regular l'admissió de l'alumnat a les escoles a partir del pròxim curs 2024/2025. Ho ha anunciat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, durant una visita institucional a Vila-real. La norma comporta diverses novetats que van més enllà de la recuperació del districte únic d'escolarització per a tota la Comunitat Valenciana —anticipada ja en desembre— perquè les famílies trien "amb llibertat" el centre en què estudiaran els fills.

Principalment, hi haurà canvis en el sistema de punts que barema l'ordre d'elecció. Així, el govern que conformen PP i Vox modificarà els criteris de manera que es beneficiarà més a les famílies que menys recursos tenen, així com les nombroses i les monoparentals. Tots estos col·lectius tindran "prioritat especial", ha afirmat Mazón.

En concret, el decret que rebrà demà llum verda regula el procés d'admissió dels centres docents públics i privats concertats que imparteixen ensenyaments en els nivells d'infantil, primària, ESO i batxillerat, així com els centres d'educació especial valencians.

Segons ha explicat el president, amb el nou sistema de baremació les llars més vulnerables i amb menys recursos econòmics obtindran més punts que fins ara. El mateix ocorrerà amb les famílies monoparentals i les nombroses. I, per a afavorir la conciliació familiar, gaudiran de més prioritat aquells alumnes que tinguen un parent treballant en l'escola a què volen entrar.

Nou sistema de baremació d'admissió escolar

Així, les rendes més baixes passaran de tindre 3,5 punts a 7, i en el cas que una persona acredite ser beneficiària de la renda valenciana d'inclusió, botarà també de 4 a 7 punts. Igualment, es reforcen les mesures de foment de la natalitat, de manera que la baremació de les famílies nombroses i monoparentals creixerà de 5 a 7 punts. També s'incrementa la puntuació assignada als treballadors de l'alumnat del centre docent de 5 a 7 punts per a afavorir a la conciliació familiar i laboral.

A més, el nou procediment serà íntegrament telemàtic i inclourà la possibilitat de facilitar l'accés als usuaris que no disposen de coneixements o mitjans. D'altra banda, s'estableix una fase extraordinària per als sol·licitants que no han obtingut plaça en el procediment ordinari i una fase contínua per a millorar la gestió de l'escolarització sobrevinguda.

El decret que aprova demà el Consell facilita l'accés al procediment d'admissió per als usuaris, aconsegueix un tràmit administratiu "eficaç i segur" i assegura el compliment dels drets a l'escolarització de l'alumnat amb necessitats educatives especials i de compensació de desigualtats.

D'altra banda, la futura normativa recupera la possibilitat que cada centre puga assignar un punt a l'alumnat en una circumstància específica determinada pel consell escolar, en el cas dels col·legis públics, o per la titularitat dels centres privats concertats.

"La segregació educativa que tantes vegades hem denunciat s'acaba", ha proclamat el cap del Consell, que ha insistit que el nou decret s'emmarca dins del programa del PP de "llibertat en l'educació" per a les famílies valencianes i es desenvoluparà al costat de la nova llei d'ensenyament, que derogarà el model de plurilingüisme instaurat pel Botànic.

72.000 places de 0 a 3 anys

La Generalitat posarà a la disposició de les famílies 72.000 places per a l'educació de 0 a 3 anys, una iniciativa que afavoreix la conciliació i la corresponsabilitat, millora la formació educativa dels menors, redueix les desigualtats i contribueix a lluitar contra la despoblació. A més, Mazón ha explicat que serà un "sistema versàtil" que al llarg de tot el curs escolar contemplarà "les altes i les baixes, per la qual cosa no cal esperar al mes de setembre". També ha subratllat que la Generalitat doblarà el pressupost per a este nivell d'ensenyament primerenc, que passarà de 87 a més de 160 milions d'euros.

Compromís estudia recórrer contra el decret de "segregació educativa"

El portaveu d'Educació de Compromís en les Corts, Gerard Fullana, ha assegurat que una vegada es publique en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), el seu partit estudiarà recórrer contra el decret, que, segons ell, "fomenta un districte segregador, guetos educatius i que els centres trien l'alumnat i no a l'inrevés, amb un punt discrecional". Segons Fullana, la Conselleria no ha informat sobre les dates d'admissió en els centres educatius i molts "han hagut de suspendre reunions informatives i portes obertes per a les famílies que matriculen per primera vegada, perquè no sabien què explicar-los. És molt greu i una mostra de deixadesa absoluta per part del govern del PP i Vox", ha afegit.

Al seu entendre, "això no havia passat mai, com tampoc havia passat mai que encara no sapiem res de l'arreglament escolar ni si tenen previst retallar unitats educatives a les escoles públiques", al mateix temps que ha titlat les accions del Consell d'"opacitat, caos i incompetència".

També et pot interessar

stats