Les reivindicacions al nou govern se centren en el finançament i les infraestructures

L'executiu valencià espera la solució a les lleis aprovades per les Corts i contra les quals es va presentar recurs.

Sánchez es reunirà amb els presidents autonòmics per a parlar del finançament.
Sánchez es reunirà amb els presidents autonòmics per a parlar del finançament.

La Comunitat Valenciana pateix des de fa anys les conseqüències de no haver canviat el model de finançament que implica que la nostra siga la Comunitat pitjor finançada de l’estat. Més de 1.300 milions cada any és el que deixem de rebre els valencians i les valencianes amb l'actual sistema. Pedro Sánchez ja ha anunciat que es reunirà amb els presidents autonòmics per a abordar aquesta reivindicació històrica del poble valencià. 

En matèria d'infraestructures, acabar el corredor mediterrani és una de les peticions urgents. Es tracta d'un eix vital per a la ciutadania, però també per al transport de mercaderies. El ministre Ábalos hi serà el responsable d'aconseguir els fons necessaris. També en la seua agenda està desenvolupar el pla de rodalia i el tren de la costa que preveu unir Gandia amb Alacant. Així mateix, a finals de 2019 s'acaba la concessió de l'autopista AP-7 que recorre de nord a sud la Comunitat Valenciana. Tots els partits, excepte el PP que es va abstindre, en van demanar la gratuïtat a partir de 2020. 

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, té damunt de la taula la petició de mig centenar d'alcaldes de l'Àrea Metropolitana de València perquè incloga en el pressupost 38 milions per al transport públic i es pose així fi a la discriminació pressupostària d'altres grans ciutats com ara Madrid o Barcelona. Teresa Ribera, ministra de Transició Ecològica, haurà de decidir si renova o no la llicència de la central nuclear de Cofrents. El PSPV, Compromís i Podem van instar les Corts perquè en sol·licitaren el tancament. Per la seua part, el ministre de Cultura, el valencià Màxim Huerta, s'enfronta amb una altra discriminació: el Palau de les Arts de València rebrà enguany només 600.000 euros davant dels més de 9 milions que arribaran al Teatro Real de Madrid o els 7 del Liceu de Barcelona. En matèria sanitària, la ja exconsellera Montón es va marcar com a objectiu recuperar l'atenció sanitària pública, universal i gratuïta per a totes i per a tots. Ara des del seu ministeri podrà canviar la llei estatal que hi posa entrebancs.

D'altra banda,  el nou govern haurà de decidir què fa amb les lleis valencianes que l'executiu de Mariano Rajoy va decidir impugnar, com ara la Llei de l'habitatge o la de la pobresa energètica que afecta els col·lectius més desafavorits de la societat.

També et pot interessar

stats