La reivindicació valenciana d'un finançament just arriba a Hisenda i al Congrés

Les organitzacions de la campanya per un finançament just de la Comunitat Valenciana exigiran a Madrid un tracte fiscal equitatiu.

Integrants de la comissió per un finançament just amb la nova imatge creada per Paco Roca
Integrants de la comissió per un finançament just amb la nova imatge creada per Paco Roca
23 d'abril 2018 - 22:00

La Confederació Empresarial Valenciana (CEV), els sindicats de classe majoritaris CCOO i UGT del País Valencià, i el PSPV, Compromís i Podem continuen les accions reivindicatives per a exigir un tracte fiscal just per a la Comunitat Valenciana. Dimarts, representants d'aquesta plataforma heterogènia, acudiran al Ministeri d'Hisensa per a entregar el manifest i l'informe que ha elaborat un grup d'experts que avala la necessitat de reformar el sistema de finançament autonòmic, lesiu per al nostre territori, segons reconeixen les dades oficials. Els empresaris de la CEV no aniran a Hisenda "perquè nosaltres hem demanat una reunió oficial amb el ministre, Cristóbal Montoro", ha explicat el seu president, Salvador Navarro, en el transcurs de l'acte de presentació de la nova imatge de la comissió que ha creat el dibuixant valencià Paco Roca. Però sí que asssistiran a la reunió posterior que aquesta plataforma mantindrà al migdia al Congrés amb diputades i diputats valencians de tots els grups parlamentaris que tenen representació a la cambra baixa. El Partit Popular no va voler integrar-se en aquesta comissió, però representats de la formació conservadora sí que han confirmat que participaran en la reunió a què han estat convocats la resta de partits. L'exigència última d'aquest seguit d'actes a Madrid és que el president Mariano Rajoy convoque la Conferència de Presidents autonòmics per abordar un nou sistema de finançament. Salvador Navarro ho ha resumit així: "volem sentir-nos com qualsevol altre ciutadà espanyol...i ara no ho som".

1.600 euros a Zamora i només 100 a Alacant

El perquè no ho som ho ha explicat la coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, quan ha comparat la inversió que l'Estat té prevista als territoris de la Comunitat Valenciana segons els pressupostos generals (PGE) que estan tramitant-se al Congrés, precisament. Ha explicat Micó que l'Estat té previst invertir a Zamora 1.600 euros per habitant, mentre que a Castelló en seran només 249, a València 162 euros per habitant, i a Alacant únicament 100 euros per habitant. "No podem permetre que ens arriben 1.000 euros menys que un ciutadà de Zamora", s'ha queixat la dirigent valencianista.

Que l'actual sistema de finançament autonòmic discrimina la Comunitat Valenciana també ha estat assenyalat per Jaume Monfort, de Podem, el qual considera que els PGE ens mantenen a la cua de les inversions i això llasta la sanitat, l'educació, el creixement econòmic... Els sindicats també consideren que reclamar un tracte financer just no és una reivindicació "esbiaixada i insolidària". El secretari general de CCOO PV, Arturo León, ha advertit que ni amb Mariano Rajoy ni amb Cristóbal Montoro, ni amb el futur govern que puga vindre, "siga del color que siga abandonarem aquesta causa perquè és just situar els valencians en condicions d 'igualtat amb la resta de l'Estat".

Des de la UGT del PV, el seu secretari d'Acció Sindical, Ismael Sáez, ha insistit en un missatge al president del Govern espanyol, per si de cas hi havia algun dubte: "Ho té malament Rajoy si pensa que ens hi avorrirrem. No podem avorrir-nos perquè aquesta és una xacra constant que està present en la vida de les valencianes i els valencians de la qual no podem oblidar-nos".

Aliança territorial que comença amb les Illes

La plataforma que reclama un nou finançament per a la Comunitat Valenciana vol anar més enllà amb les seues reivindicacions, i el dia 4 de maig es reunirà a Palma amb el Govern balear i amb representats de la comissió que a les Illes també reclama un nou finançament perquè és un problema compartit per diversos territoris, segons ha explicat José Muñoz, del PSPV. "És fonamental teixir aliances interterritorials per a trobar solucions conjuntes. No volem ser més que ningú però tampoc menys que altres comunitats autònomes", ha dit Muñoz.

També et pot interessar

stats