El rei fa una crida a evitar que "el germen de la discòrdia" s'instal·le entre la ciutadania

Durant el seu tradicional discurs de Nadal, Felip VI ha demanat a les institucions de l'Estat que es respecten entre si

El rei Felip VI ofereix el desé discurs de Nadal del seu regnat
El rei Felip VI ofereix el desé discurs de Nadal del seu regnat / Casa del Rei
24 de desembre 2023 - 21:55

El rei Felip VI ha fet una fèrria defensa de la Constitució espanyola en el desé missatge de Nadal del seu regnat. "Fora del respecte a la Constitució no hi ha democràcia ni convivència possibles, no hi ha llibertat, sinó imposició; no hi ha llei, sinó arbitrarietat", ha manifestat el cap de l'Estat.

La Carta Magna ha sigut l'element central del discurs pronunciat pel rei. El text enguany ha complit 45 anys i Felip VI ha assegurat que "és el major èxit polític" de la història recent d'Espanya perquè ha permés superar "diverses i greus crisis" sorgides en els últims anys. "Gràcies a la Constitució aconseguirem superar la divisió, la causa de molts errors en la nostra història. Evitar que mai el germen de la discòrdia s'instal·le entre nosaltres és un deure moral que tenim tots. No ens ho podem permetre", ha advertit.

En aquest sentit, el cap de l'Estat ha manifestat que "tot ciutadà té dret a pensar i expressar les seues idees amb llibertat i respecte a la resta, però la democràcia també requereix uns consensos rics i amplis sobre els principis que ens uneixen des de fan diverses generacions". Felip VI els ha concretat: la llibertat, la igualtat, la convivència i el pluralisme polític.

"Perquè la Constitució desenvolupe plenament la seua comesa, no sols hem de respectar-la, sinó també cal que en conservem la identitat, la seua raó de ser com a pacte col·lectiu de tots i entre tots per a un propòsit compartit. També exigeix que en preservem la integritat com a lloc de reconeixement mutu", ha continuat el rei.

Respecte als reptes "seriosos i complexos" de futur i en un context de crispació política, Felip VI ha fet una crida a "totes les institucions de l'Estat" que ha dit han de "situar-se en el lloc que constitucionalment els correspon, exercir les funcions que els siguen atribuïdes i complir les obligacions que la Constitució els assenyala". I ha afegit: “Hem de respectar també les altres institucions en l'exercici de les seues pròpies competències i contribuir mútuament al seu enfortiment i prestigi."

"Hem de vetlar sempre pel bon nom, la dignitat i el respecte al nostre país. Hauríem de prendre major consciència del país que tenim per a sentir-lo més i cuidar-lo entre tots. I garantir així a les noves generacions el llegat d'una Espanya unida, cohesionada i amb voluntat d'entesa", ha conclòs el rei Felip VI.

També et pot interessar

stats