El rei i Sánchez, junts en un acte a Madrid després de la crisi entre la Moncloa i la Zarzuela

Divendres es veuran a Barcelona per a silenciar la polèmica per l'absència de Felip VI a l'entrega dels despatxos judicials.

Pedro Sánchez i el rei Felip VI, aquest dimarts
Pedro Sánchez i el rei Felip VI, aquest dimarts / Kiko Huesca (Efe)

El rei Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han coincidit aquest dimarts en la reunió anual del patronat de l'Institut Cervantes, celebrada al palau d'El Pardo en què ha sigut la primera trobada oficial dels dos des del passat 12 d'agost. Arriba una setmana després de la polèmica sorgida per l’absència del monarca en l’entrega de despatxos judicials, que la Moncloa va justificar per a "protegir" la figura del rei, i és l'avantsala de la reunió que els dos representants públics compartiran divendres a Barcelona en un intent per a destensar la relació entre el govern espanyol i la Corona.

Sánchez ha esperat el monarca en una de les sales, on l'ha saludat amb cordialitat, emportant-se la mà al cor, ja que no era possible encaixar-se la mà per les recomanacions sanitàries, i baixant lleugerament la mirada. Després han estat asseguts, un al costat de l'altre, però pràcticament sense parlar ni encreuar la mirada.

Des de Moncloa asseguren que la relació amb el Palau de la Zarzuela és bona. "Des del primer dia hem transmés l'absoluta normalitat en les relacions entre el govern i la Casa del Rei, cadascun té el seu paper institucional", ha assenyalat la portaveu i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. L'oposició ha acusat l'executiu encapçalat per Pedro Sanchez de "vetar" la presència del rei a Barcelona el passat divendres i li ha retret que menyspree la Corona. Pablo Casado, líder del PP, ha assegurat que la Zarzuela està aguantant "un assetjament" per part del govern espanyol.

Mentrestant, noves declaracions de Corinna Larsen, l'examant de Joan Carles I, augmenten el qüestionament de la monarquia. En una entrevista publicada en un mitjà de comunicació, apunta en aquesta ocasió a Felip VI, de qui diu que no pot desvincular-se de les activitats del seu pare perquè s'ha beneficiat dels diners que ha reportat durant tota la seua vida.

El rei emèrit va traslladar la residència a Aràbia Saudí el passat agost després de mesos sota escrutini públic per les creixents sospites de corrupció sobre els seus suposats negocis opacs, actualment investigats per la justícia Suïssa. A Espanya, la Fiscalia del Tribunal Suprem investiga el presumpte cobrament de comissions il·legals derivades de la construcció de l'AVE a la Meca i altres possibles delictes derivats, com frau a la hisenda pública o blanqueig de capitals.

stats