El rei es reuneix amb Batet, però encara no fixarà les consultes per a la investidura

Felip VI haurà d'esperar que la presidenta del Congrés li trasllade la llista de partits amb representació.

La nova presidenta del Congrés, Meritxell Batet, s'ha reunit al Palau de la Zarzuela amb el rei Felip VI
La nova presidenta del Congrés, Meritxell Batet, s'ha reunit al Palau de la Zarzuela amb el rei Felip VI / Ballesteros (Efe)

La nova presidenta del Congrés, Meritxell Batet, s'ha reunit al Palau de la Zarzuela amb el rei Felip VI i li ha comunicat oficialment la constitució de la cambra en la tretzena legislatura. No obstant això, Felip VI encara no fixarà la data per a la ronda de consultes per a la investidura del president del govern, perquè haurà d'esperar que Batet li trasllade la llista de partits que tenen representació al Congrés. El rei també s'ha reunit aquest dimecres amb el president del Senat, Manuel Cruz.

Batet ha avançat que que es tornarà a reunir amb el rei Felip VI a La Zarzuela la setmana que ve, “per a poder iniciar el tràmit de consultes de cara a la investidura al president del govern”.

La Casa Reial fixarà l'orde dels contactes del monarca amb els representants de cadascun dels partits per a sondejar si un candidat disposa de prou suports per a ser investit com a president del govern.

Un procés condicionat per la campanya d'eleccions i els parlamentaris presos

D’acord amb el procediment fixat, en el primer contacte entre el rei i la nova presidenta del Congrés, aquesta hauria de comunicar oficialment la constitució de la cambra i traslladar-li la llista de partits amb representació parlamentària. Però en aquesta ocasió, Batet s'ha limitat a informar de la posada en marxa de la nova cambra. 

Una circumstància condicionada pel fet d'estar en campanya per a les eleccions europees, municipals i autonòmiques, i perquè el Congrés té pendent decidir si suspén els seus drets com a parlamentaris als diputats independentistes que estan a la presó.

El rei s'ha reunit amb el president del Senat, Manuel Cruz / Casa Reial 

La sessió per a investir Pedro Sánchez, podria celebrar-se a primers de juliol

En el Congrés actual hi ha representants de quinze partits que s'han presentat als últims comicis tant en solitari o en coalició. És l'article 99 de la Constitució el que estableix que el rei, "prèvia consulta amb els representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i a través del president del Congrés, proposarà un candidat a la presidència del govern". No hi ha cap termini per a citar aquests representants, però aquesta serà la vegada que més tard es convocaran des que Felip VI va assumir la Corona.

A l'espera del calendari definitiu de consultes del rei, el govern en funcions calcula que els tràmits per a convocar una sessió en què Pedro Sánchez puga ser investit president tardaran més d'un mes, per la qual cosa podria celebrar-se al començament de juliol.

També et pot interessar