La regularització tributària de Joan Carles I afecta una investigació més àmplia

La Fiscalia del Suprem investiga l'"espontaneïtat, veracitat i actuació completa" de la declaració tributària.

El rei emèrit Joan Carles I, durant un acte al Congrés dels Diputats (Europa Press
El rei emèrit Joan Carles I, durant un acte al Congrés dels Diputats (Europa Press / Eduardo Parra)

La Fiscalia del Suprem ha informat aquest divendres que la regularització voluntària de 678.393,72 euros del rei emèrit Joan Carles I afecta a "una investigació més àmplia", en la qual han d'estudiar l'"espontaneïtat, veracitat i actuació completa" de la declaració tributària efectuada fa dos dies pel monarca.

Es tracta del primer pas que ha fet la Fiscalia del Tribunal Suprem després de la regularització fiscal realitzada pel monarca per a evitar responsabilitats penals.

"Després de la reunió mantinguda pels fiscals responsables de la investigació, la Fiscalia valorarà l'abast de la declaració tributària presentada per don Joan Carles de Borbó i Borbó el passat dia 9 de desembre, la seua espontaneïtat, veracitat i actuació completa, en el marc d'una investigació més àmplia", assenyala el Ministeri Públic en un escarit comunicat.

Això sí, res diu de la comunicació que la Fiscalia va fer a Joan Carles I sobre l'existència de diligències d'investigació en contra seua, alguna cosa que fonts fiscals afirmen és "habitual" en aquesta mena de diligències preprocessals, no judicialitzades.

No obstant això, aquest factor pot evitar que la regularització eximisca de tota responsabilitat penal el monarca, ja que l'article 305.4 del Codi Penal assenyala que el pagament ha de fer-se "abans que el Ministeri Fiscal o el jutge d'instrucció realitzen actuacions que li permeten tindre coneixement formal de la iniciació de diligències".

La Fiscalia té obertes tres línies d'investigació contra l'emèrit. Una, sobre un suposat compte a Suïssa presumptament atribuït al monarca i el possible cobrament de comissions per les obres de l'AVE a la Meca (Aràbia Saudita); una altra, la que és objecte de la regularització sobre l'ús de targetes opaques; i una tercera, incoada després d'un informe del Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (Sepblac)

També et pot interessar

stats