El Regne Unit rebutja tramitar l'euroorde contra Ponsatí per "desproporcionada"

La vicepresidenta Carmen Calvo afirma que el govern espanyol tracta d’aclarir què passa amb l’orde de detenció enviada pel jutge Llarena.

L'exconsellera d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Clara Ponsatí
L'exconsellera d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Clara Ponsatí / Andrew Milligan (PA Wire)

Les autoritats del Regne Unit han rebutjat tramitar l'orde de detenció europea dictada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena sobre l'exconsellera d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Clara Ponsatí, en considerar-la “desproporcionada”. L’euroorde reclama l’entrega de la política catalana per a jutjar-la per un delicte de sedició en relació amb el procés d'independència a Catalunya.

En un document de la plataforma Sirene, on es comuniquen les ordes de detenció europees, es detalla que l'euroorde l'ha revisada un advocat especialitzat del Regne Unit en nom de l’Agència Nacional contra la Delinqüència, i ha determinat que s’excedeix, d’acord amb la normativa del país. 

D'aquesta manera, les autoritats britàniques han indicat a Espanya que l'euroorde no l'ha certificada el Servei Nacional Sirene i, de moment, no prendran "cap altra mesura" en relació amb aquest cas.

El problema resideix en el fet que la sedició, en la legislació del Regne Unit, és una qüestió d'orde públic i no un delicte contra l'Estat, com s'entén a Espanya. Per això consideren una desproporció entregar la consellera per aquest fet.

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha dit que considera “poc comprensible” la resposta del Regne Unit i que l’executiu central està tractant d’aclarir, per vies diplomàtiques, “qui i què han dit”.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha dit en una publicació de Twitter que tant Espanya com el sistema judicial del país han fet un ridícul "colossal". 

Ponsatí no compareixerà davant de la justícia escocesa

Ponsatí havia anunciat la intenció de comparéixer davant de la justícia escocesa aquest dijous, però ara la defensa ha dit que posposarà el lliurament.

El seu advocat, Aamer Anwar, ha assegurat que l'euroorde emesa per Llarena conté "contradiccions" i que es refereix als delictes de rebel·lió i sedició, encara que Ponsatí només està acusada de sedició.

També et pot interessar

stats