Recursos judicials i mobilitzacions contra el `transvasament zero'

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que recorrerà la decisió del govern espanyol

Recursos judicials i mobilitzacions contra el `transvasament zero\'
Recursos judicials i mobilitzacions contra el `transvasament zero'

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que "hui mateix" presentaran un recurs contra la decisió de transvasar únicament 7,5 hectòmetre cúbics d'aigua del Tajo al Segura limitats a l'abastiment humà i no enviar ni una gota per a regar els camps del sud de les comarques d'Alacant.  

Puig ha fet aquest anunci durant la sessió de control en les Corts, on la portaveu del PP, Isabel Bonig, li ha demanat que actue davant l'eliminació de 12,5 hectòmetres del transvasament que li correspondrien a la Comunitat Valenciana. 

Bonig ha avançat que si el mes que ve no es transvasen els 38 hectòmetres que marca la "llei del transvasament aprovada per diferents comunitats del Partit Popular" el PP també actuarà i acudirà als tribunals.

Per la seua banda, el president ha recomanat a la dirigent popular que diga als seus companys de Castella-la Manxa que atenguen aquestes consideracions i li ha recordat que María Dolores de Cospedal va presentar un recurs contra el transvasament Tajo-Segura. 

Teresa Ribera confirma el compromís del ministeri amb els ciutadans

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha publicat en el seu perfil de Twitter que està "sorpresa" per les declaracions que ha fet el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, en què deia que amb el transvasament zero per a regadiu "la ministra creu que Múrcia no necessita aigua". 

En declaracions a À Punt la titular de Transició Ecològica ha remarcat que les declaracions de López no es corresponen ni en el contingut ni en la forma amb allò que es va parlar en la reunió d'ahir dimecres de vesprada. 

Ribera ha confirmat que el ministeri manté el seu compromís amb el subministrament d'aigua per a l'abastiment dels ciutadans, i la seua voluntat de donar certitud als sectors productius.  

Reaccions polítiques

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha explicat aquest migdia que el subministrament està garantit. "Hem d'anar buscant la màxima eficiència i reutilització dels recursos hídrics", ha afirmat. Així mateix, la ministra ha criticat que les reaccions de protesta del president murcià, Fernando López Miras, "no es correspon en absolut" amb la reunió que van mantindre.

L'entrebanc polític s'ha traslladat també al plenari de les Corts 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el Consell recorrerà contra la decisió del Ministeri per la via contenciosa administrativa. "La guerra de l'aigua no ha portat cap tipus de resultat, nosaltres volem altres solucions per a sempre", ha expressat durant la sessió de control al seu executiu. També en les Corts, la síndica del PP, Isabel Bonig, ha anunciat que el seu partit recorrerà als tribunals "si el mes que ve no arriben els 38 hectòmetres cúbics que marquen les normes d'explotació".

Els regants es mobilitzen

Molts dels regants afectats rebaten amb força l'argument de la ministra i repliquen que la conca del Segura continua sent deficitària, a pesar de les últimes pluges. "Demà, durant l'assemblea extraordinària, formarem equips de treball per a anar preparant les mobilitzacions", ha avançat el president de la societat de regants San Enrique, Ángel Urbina. Esgotada la via política, pretenen obrir nous camins judicials i convocar mobilitzacions per a exigir el compliment de la llei en matèria hídrica.

També et pot interessar

stats