El rebut de la llum baixarà fins a un 13% perquè el consumidor deixarà de pagar el cost de les renovables

Les comercialitzadores de llum, gas i productes petrolífers assumiran, a través d’un fons, les despeses derivades de les renovables.

La ministra d'Hisenda i portaveu, María Jesús Montero, i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
La ministra d'Hisenda i portaveu, María Jesús Montero, i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Chema Moya (Efe)

El finançament de les energies renovables s’exclourà dels costos fixos de la factura de la llum que paguen les famílies i les empreses, la qual cosa suposarà que en els pròxims cinc anys el rebut d’electricitat s’abaratirà fins a un 13%. Així ho ha anunciat la ministra d’Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, després del Consell de Ministres, que ha aprovat iniciar la tramitació d'un avantprojecte de llei per a crear un fons que es nodrirà amb aportacions de les comercialitzadores de llum, gas i productes petrolífers.

Segons ha explicat Montero, aquest avantprojecte contempla la creació del Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric, que pretén evitar una pujada del preu de la llum i garantir l'equilibri del sistema elèctric, atés que en els últims anys presenta una demanda menor i, en conseqüència, una recaptació inferior.

La ministra ha remarcat que, amb la creació d’aquest nou fons, no s’incrementarà la pressió fiscal, sinó que s’abaratirà el rebut de la llum que paguen les indústries o les llars. “Els costos fixos de l’electricitat, que ara els abonen els consumidors, els finançaran les empreses que venen energia en funció de les seues vendes”, ha explicat la ministra portaveu.

Concretament, aquest fons introdueix un nou sistema de finançament dels costos regulats i exclou de la factura de la llum les despeses vinculades al règim retributiu específic de les renovables, cogeneració i energia produïda amb residus, que ascendeixen a uns 7.000 milions d'euros anuals.

El model que vol implantar el govern espanyol és el que tenen implantats altres països veïns, com ara Alemanya o França, i permetrà preservar de la pobresa energètica les famílies més vulnerables, a més de donar suport als xicotets productors d’energies renovables, com ha detallat la ministra Montero. Amb aquesta modificació impulsada pel govern, i segons ha afegit, es generarà més confiança en els inversors i es protegeixen els drets de la ciutadania i el teixit productiu.

També et pot interessar

stats