Reaccions al missatge del rei: entre aplaudiments i crítiques

El PSOE i les formacions de dreta destaquen el missatge d’unitat, mentre que Podem i els nacionalistes critiquen el silenci sobre el rei emèrit.

VÍDEO | Reaccions al missatge del rei: entre aplaudiments i crítiques

Les reaccions al tradicional discurs de Nadal del rei Felip VI centren l’activitat política del dia. El monarca ha evitat referir-se directament al rei emèrit i les investigacions judicials de les quals està sent objecte. El cap de l’estat ha fet una reflexió genèrica sobre ètica i ha dedicat tota la resta el temps a l’impacte social i econòmic del coronavirus i demanar un gran esforç col·lectiu per a superar la crisi. Les paraules que han rebut el suport de membres del PP, PSOE, Ciutadans i Vox, i les crítiques d'Unides Podem i nacionalistes.

La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, ha assegurat que els socialistes comparteixen “la part fonamental dels missatges del rei Felip VI durant el seu discurs nadalenc”, en primer lloc, el de “solidaritat i preocupació” per totes les víctimes del coronavirus i “per tots aquells que han lluitat incessantment per a fer front a aquesta pandèmia”. Narbona ha destacat així mateix l’esment de Felip VI “al funcionament de l’Estat com a garant de la resposta social davant la crisi”.

D’altra banda, Cristina Narbona ha declarat que els socialistes posen l’accent “en el ferm compromís del rei amb els valors ètics, que els ciutadans hui reclamen de les institucions”. “Valors ètics que, com el rei diu, han d’estar per damunt de qualsevol circumstància personal o familiar”, ha afegit. “Confiem que, segons el que ens deia en el seu missatge, seguisca avant amb la renovació de la institució monàrquica iniciada des del principi del seu mandat per a convertir a la monarquia parlamentària del nostre país en una institució del segle XXI amb la plena satisfacció de tots els ciutadans”, ha conclòs.

En la mateixa línia, el líder del PP, Pablo Casado considera “impecable” el missatge de Felipe VI i valora positivament “la defensa de la unitat nacional, la concòrdia constitucional”. El president dels populars considera que es tracta d’un discurs d’esperança i futur” que al seu judici necessita Espanya, i ha reivindicat la labor del “monarca” i l’exemplaritat” de les institucions. El líder de l’oposició ha mostrat aquest divendres en primera persona el seu suport al monarca en un vídeo difós als mitjans de comunicació, on assegura que “la corona” és el “símbol” de la “continuïtat i permanència” d’Espanya com una nació, que a més ha de romandre “unida”.

Inés Arrimadas, la líder de Ciutadans, ha mencionat la part del discurs del monarca en què afirma que amb “esforç, unió i solidaritat, Espanya eixirà avant”, paraules que també ha compartit el líder de Vox, Santiago Abascal.

Per contra, el discurs del rei ha sigut qüestionat per altres formacions. El portaveu de Podem al Congrés, Pablo Echenique ha criticat el silenci del rei sobre “les activitats corruptes” de Joan Carles I. Així també, Íñigo Errejón, líder de Més País, ha demanat al monarca “retre comptes pels escàndols de son pare”. Els independentistes catalans i bascs han fet declaracions en la mateixa línia. Així, el portaveu del PNB en el Congrés, Aitor Esteban, ha retret al monarca que no esmente els militars “totalitaris” i que durant la pandèmia la Monarquia només haja deixat notícies “poc edificants”. La número dos d’ERC per a les eleccions catalanes, Laura Vilagrà, ha afirmat que Felip VI “segueix compromés amb la repressió” mentre que “Catalunya cada dia és més republicana”.

De l’avorriment de Baldoví al visca de Cantó

En clau valenciana, entre les reaccions al missatge del Rei per part dels polítics valencians destaquen l’aplaudiment del síndic de Ciutadans, Toni Cantó, que ha declarat: “Amb el rei Felip VI, el nostre cap d’Estat, amb la constitució i amb Espanya”. Ha acompanyat el tuit amb l’etiqueta #VivaElRei i amb imatges de Gabriel Rufián, Pablo Iglesias i Echenique amb el text “A vegades u sap de quina part estar, simplement veient qui està a l’altra part”. En la línia contrària, el diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha vist un discurs “previsible, avorrit i poc arriscat” que ha definit com “el dia de la marmota”.

També et pot interessar

stats