Reaccions internacionals a la sentència del 'procés'

La líder escocesa, Nicola Sturgeon, reafirma el seu suport al procés sobiranista i el grup dels Verds en el Parlament Europeu demanen l’alliberament dels condemnats.

Nicola Sturgeon en una imatge d'arxiu (Russell Cheyne)
Nicola Sturgeon en una imatge d'arxiu (Russell Cheyne) / Reuters

Les condemnes del Tribunal Suprem als líders independentistes de Catalunya, que sumen vora cent anys de presó, han suscitat la resposta d’autoritats i mitjans de comunicació internacionals.

Una de les reaccions més immediates ha sigut la de la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, qui ha valorat la resolució judicial de “terrible”. “Aquests polítics han sigut empresonats per tractar de permetre que la ciutadania catalana trie pacíficament el seu propi futur”, ha publicat en el seu compte de Twitter, a més d’expressar la seua solidaritat amb els condemnats i les seues famílies.

El grup dels Verds en el Parlament Europeu ha emés un comunicat on demana al govern espanyol alliberar els líders del ‘procés’. La formació, de la qual forma part el partit de l’exvicepresident català Oriol Junqueras, considera que, “després de dos anys d’injusta presó preventiva”, la resolució és “desproporcionada” i només serveix per a aprofundir en la crisi política.

“Després d’aquesta sentència, demanem urgentment al govern espanyol que treballe per a alliberar els líders polítics condemnats utilitzant els mitjans legals més efectius. No pot haver-hi una solució política per a la crisi catalana amb els líders polítics empresonats”, ha manifestat la presidenta del grup, l’eurodiputada alemanya Ska Keller.

La sentència ha arribat el mateix dia en què el Tribunal de Justícia de la Unió Europea celebra la vista per a resoldre la qüestió plantejada pel Suprem sobre la possible immunitat parlamentària d’Oriol Junqueras, triat eurodiputat en els comicis a l’Eurocambra del 26 de maig passat. “99 anys de presó per a castigar una idea no-violenta. En la història europea, aquest dia estarà marcat amb el segell de la infàmia, però també aquell dia en què la independència es va fer evident”, ha publicat en les seues xarxes socials Gérard Onesta, del Consell Regional d’Occitania i exvicepresident del Parlament Europeu.

També et pot interessar

stats