Rajoy i Sánchez acorden una resposta "pactada i proporcional" per a Catalunya

El president del Govern i el líder de l'oposició s'han reunit aquest matí durant 45 minuts per a abordar la situació de Catalunya.

Imatge de la reunió entre Rajoy i Sánchez
Imatge de la reunió entre Rajoy i Sánchez / Emilio Naranjo EFE

El president del Govern, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, han acordat oferir una resposta "pactada i proporcional" que defense la legalitat de Catalunya davant de "qualsevol eventual desafiament", segons un comunicat conjunt que han difós després de la reunió mantiguda aquest matí en el palau de La Moncloa per a abordar la situació de Catalunya. La trobada ha durat 45 minuts. 

Aquest acord, recull el comunicat, no només està obert a les forces polítiques que en el seu moment van donar suport a l'aplicació del 155 a Catalunya, sinó també a aquelles que vulguen comprometre's amb les institucions i el compliment de l'ordenament jurídic espanyol. Tant Rajoy com Sánchez ho justifiquen davant el discurs "frontista i xenòfob" del nou president de la Generalitat, Quim Torra, que va ser investit ahir al Parlament amb els vots de Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), i l'abstenció de la CUP. 

El PSOE ja havia avançat abans de la reunió que la intenció de Sánchez era reclamar a Rajoy que pose en marxa alguna "resposta política" a la proposta de govern de Torra -que va anunciar en la seua investidura que se sotmetrà a les ordes de Puigdemont, i que avançarà cap a la constitució d'una república- i per a assegurar que mantindran el suport al Govern en cas que s'hi produïsca cap il·legalitat. Per la seua banda, Rajoy  va oferir "enteniment” i "concòrdia" al nou president català, sempre que es complisca la llei i la Constitució.

Tant el president del Govern com el secretari general dels socialistes han rebutjat qualsevol intent de posar en marxa estructures polítiques diferents a les que contemplen la Constitució i l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, les "úniques vàlides", segons indiquen en el comunicat. Rajoy i Sánchez s'han compromés a garantir el compliment de la legalitat i a fer que aquesta vigilància s'estenga als pressupostos de la Generalitat perquè es destinen de manera efectiva a finalitats d'interés general. 

El president espanyol es reunirà amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, el dijous 17 de maig.

També et pot interessar

stats