Rajoy pacta amb Sánchez i Rivera mantindre el 155 a Catalunya

El govern central considera una provocació els nomenaments de Turull, Rull, Puig i Comín com a consellers.

Mariano Rajoy, durant una intervenció a Las Palmas de Gran Canària
Mariano Rajoy, durant una intervenció a Las Palmas de Gran Canària / Elvira Urquijo (Efe)

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha pactat amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, mantindre l'article 155 a Catalunya després de la inclusió en el nou executiu de Quim Torra de dos exconsellers empresonats –Jordi Turull i Josep Rull– i de dos que estan a Bèlgica, Lluís Puig i Toni Comín.

El president espanyol va telefonar als líders de PSOE i Ciutadans per a informar-los de la seua decisió de mantindre en vigor l'article 155 fins que s'aclarisca la viabilitat dels nous consellers proposats per Quim Torra.

El nou president de la Generalitat catalana ha proposat Josep Rull i Jordi Turull, presos a Estremera, per a dirigir els departaments de Territori i de Presidència i Lluís Puig i Antoni Comín, que es troben a Brussel·les, com a consellers de Cultura i de Sanitat. 

Si el president del govern espanyol no autoritza la publicació oficial del govern català, aquest no serà efectiu, ja que el 155 estableix que la seua aplicació s'alça quan pren possessió tot el Govern.

El govern central ja havia advertit, a través del seu portaveu, que no consideraria "viables" per a formar part de l'executiu català persones empresonades o que estigueren fora d'Espanya perquè no podrien atendre amb plenitud les exigències dels càrrecs. El president Rajoy ha repetit que és una qüestió "sentit comú".

A través d'un comunicat, el govern central considera "una provocació" els nomenaments proposats per Torra. La Moncloa estima que la "voluntat de diàleg expressada en la carta que va remetre al president del Govern no és sincera" i que suposa "mantindre una estratègia de confrontació amb l'Estat" i desaprofitar "una oportunitat de demostrar la seua voluntat de recuperar la normalitat".

Per la seua part, el president català, Quim Torra, ha defés que la "restitució" dels exconsellers és "essencial" i ha assegurat que veu "inimaginable" que l'Estat no alce l'article 155, ja que si no ho fa "infringirà el decret aprovat" i provocarà una "crisi institucional de dimensions considerables" en una entrevista al diari El Punt-Avui.

A més, Torra ha respost a Pedro Sánchez per Twitter després que aquest assegurara que "el secessionisme xenòfob es trobarà un mur: el mur de l'estat social i democràtic de dret i la unitat de les forces democràtiques".

"Benvolgut senyor Sánchez –ha respost Torra–, els independentistes que democràticament i pacíficament lluitem per la independència no voldríem trobar murs, sinó portes obertes per a parlar i dialogar. I amb vostés, especialment, per a parlar de drets i llibertats".

Els nous consellers de Presidència i Territori de la Generalitat de Catalunya, Jordi Turull i Josep Rull, han alertat que si el govern central no publica el seu nomenament en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) serà un acte de "prevaricació". A través de Twitter han defés que tenen els drets polítics "intactes" i que poden ser consellers.

També et pot interessar

stats