Rajoy acusa Sánchez de voler debilitar el país amb una moció dolenta per a Espanya

El PSOE ha presentat aquest matí una moció de censura amb la qual busca governar.

Rajoy, durant la roda de premsa
Rajoy, durant la roda de premsa / EFE Chema Moya
25 de maig 2018 - 22:17

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha acusat el líder socialista Pedro Sánchez de voler debilitar Espanya amb una moció de censura que perjudica l'estabilitat del país i que té com a únic objectiu relevar-lo "a qualsevol preu i amb qui siga". Rajoy ha defensat que les legislatures duren els quatre anys previstos per la llei i, en aquest sentit, ha afirmat que intentarà esgotar la seua i ha recordat que la facultat de convocar comicis depén únicament d'ell. 

Des del Palau de la Moncloa, el líder popular ha respost així a la presentació de la moció de censura que el PSOE ha fet efectiva aquest matí al registre del Congrés dels Diputats. Pedro Sánchez ha explicat en roda de premsa que es tracta d'una moció "constructiva" que busca "garantir la governabilitat, constituir i formar un govern del PSOE, amb fonaments sòlids i un full de ruta clar". Davant d'això, Rajoy ha recordat que l'aritmètica parlamentària l'aboca a una moció inviable ja que no disposa dels suports necessaris: o pacta amb Ciutadans (Cs) i Podem a la vegada, o amb els nacionalistes d'ERC, PdeCAT, Bildu i Compromís. 

El president Rajoy ha criticat especialment el moment triat pels socialistes per a presentar la moció, just quan s'acaben d'aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) i en plena aplicació de l'article 155 a Catalunya. En aquest sentit, ha reiterat que la iniciativa dels socialistes no només va "contra l'estabilitat" del país sinó que és "dolenta per a Espanya i els espanyols". "És una moció que es fa amb l'únic interés del senyor Sánchez", que, en opinió de Rajoy, "està buscant el seu lloc en la política espanyola".  En la mateixa línia, s'ha manifestat el coordinador general del PP, Fernando Martínez Maíllo, que poc abans que el president també ha eixit per a acusar Sánchez de presentar una moció que desestabilitza més el país que la sentència del cas Gürtel. 

Cs no donarà suport a la moció i insisiteix a convocar eleccions

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha insistit al president del govern, Mariano Rajoy, que convoque eleccions amenaçant-lo amb una moció de censura instrumental per a desallotjar-lo de l'executiu. El secretari general del partit, José Manuel Villegas, ja havia avançat de matí que el partit taronja no donaria suport a la moció de censura presentada pels socialistes perquè se sustenta en partits que volen trencar Espanya i ha demanat a Rajoy eleccions anticipades perquè "la legislatura està liquidada i pels casos de corrupció que assetgen el partit en el govern". Villegas considera que ha arribat el moment de "donar la veu als ciutadans" fins al punt que si no es convoquen eleccions en les pròximes setmanes presentaran una moció de censura "instrumental". 

El PNV, el partit que ha permés als populars aprovar els pressupostos, s'ha limitat a explicar que esperarà les explicacions pertinents dels socialistes per a acabar de decidir què farà. Els bascos consideren fonamental saber per a què es presenta la moció: si obeeix només al fet que el PSOE busca una foto o protagonisme o bé si és una iniciativa amb plantejaments profunds i actuacions concretes davant la crisi que, segons la opinió del portaveu basc al congrés, Aitor Esteban, afronta Espanya. També ha afegit que si el líder socialista vol parlar amb el PNV, "en parlarem". 

Per la seua part, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat que no posarà condicions a Sánchez a l'hora de donar suport a la moció de censura i desallotjar els corruptes del govern del país, però ha advertit al dirigent socialista que haurà de dialogar amb molta gent. Iglesias ha explicat que Espanya també necessita un programa social. També veurien la moció amb bons ulls els grups catalans al Congrés, amb l'excepció de Junts per Catalunya (JxCat) que s'hi ha desmarcat per estar impulsada per un còmplice del 155. Per contra, el portaveu del PdeCat, Carles Campuzano, s'ha mostrat obert a parlar amb els socialistes, mentre que el diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Jordi Tardà, ha qualificat com a necessària la iniciativa. 

Compromís ha anunciat que donarà suport a qualsevol moció de censura que es presente al Congrés per a traure de la Moncloa tant a Mariano Rajoy com a l'únic partit polític condemnat per corrupció en democràcia. La formació valenciana ha afegit que la sentència del cas Gürtel és molt contundent i que davant això, cal actuar-hi amb fermesa. "El primer és fer fora Rajoy i al seu partit, i després proposar un govern net i honrat", conclouen. 

També et pot interessar

stats