Rafael Blasco obté el tercer grau penitenciari

L’exconseller, que ha complit tres anys i set mesos de presó, té un altre judici pendent per la resta de peces del cas Cooperació.

Entrevista a 'Les notícies del matí' a l'advocat de l'acusació, Xavier López, de la coordinadora d'ONG de la Comunitat Valenciana
Entrevista a 'Les notícies del matí' a l'advocat de l'acusació, Xavier López, de la coordinadora d'ONG de la Comunitat Valenciana

L’exconseller Rafael Blasco, condemnat pel frau en les ajudes a la cooperació a sis anys i mig de presó, ha obtingut el tercer grau penitenciari. Se li ha concedit després d'haver complit tres anys i set mesos de la condemna i tindre els requisits per a accedir al règim de semillibertat.

La Junta de Tractament de la presó de Picassent, on compleix condemna, va proposar donar-li el tercer grau i la secretària general d'Institucions Penitenciàries (IIPP) li l’ha concedit. Blasco va complir la meitat de la seua condemna el setembre de 2018. La resta del temps que li queda fins a liquidar-la (desembre de 2021) el complirà en el Centre d'Inserció Social (CIS) que determine IIPP.

El Suprem el va condemnar en juny de 2015 pel frau d'ajudes al Tercer Món, dins de la peça 1 del conegut com a cas Cooperació, relativa a irregularitats en la concessió d'ajudes per part de Solidaritat a la Fundació Cyes per a projectes a Nicaragua. 

L'alt tribunal valencià li havia denegat el mes de juny passat el tercer grau que havia sol·licitat en tindre en compte l'informe de IIPP que apreciava un risc "mig-alt" de reincidència. A més, no li’l van concedir per la naturalesa dels béns als quals va afectar, que feia que els fets foren "especialment reprovables" i per "l’alarma social" que va produir el cas.

La coordinadora de les ONG qualifica aquest cas de "moralment menyspreable"

L'exconseller Blasco té un altre juí pendent, la resta de peces del cas Cooperació. Està acusat, amb 23 persones més, d'irregularitats en subvencions a ONG i en la construcció d'un hospital a Haití, que no es va arribar a fer. L'exconseller està acusat d'associació il·lícita, pertinença a grup criminal i malversació de fons públics.

En declaracions a Les notícies del matí, l'advocat de l'acusació, Xavier López, de la coordinadora d'ONG de la Comunitat Valenciana, no ha dubtat a qualificar aquest cas d'un dels pitjors de la corrupció de tot l'Estat i ha destacat el gran perjuí que Rafael Blasco ha causat a les ONG. Segons López, es tracta d'un cas "moralment menyspreable" i que ha fet mal en el sector de la cooperació "perquè ha posat en dubte el funcionament de tantes ONG que lluiten contra la pobresa al món".

L'acusació demanarà per als 23 acusats penes que sumen 150 anys de presó i una multa de 12 milions d'euros. La vista està prevista a partir del 15 d'abril i pel juí, que començarà el mes de maig, està previst que passen més de 150 testimonis. Xavier López ha manifestat el seu desig que amb aquest juí "es puga fer justícia i la societat valenciana estiga satisfeta".

També et pot interessar

stats