Quint dia d'incidències amb el transport escolar, nova jornada de protestes als centres afectats

L'absència d'informació, els retards i la manca de preparació d'alguns autobusos per a l'alumnat amb discapacitats reactiva les concentracions de les AMPA

Protesta a l'IES Forn d'Alcedo de València
Protesta a l'IES Forn d'Alcedo de València / Europa Press

Noves protestes de mares i pares han visibilitzat el malestar de les famílies per les incidències amb el transport escolar des de l'inici del curs. Cinc dies consecutius de problemes que afecten deu centres i catorze rutes operades per la mateixa contracta, Monbús; totes en les comarques del centre del territori. L'AMPA de l'IES Forn d'Alcedo de València i l'associació veïnal s'han concentrat després d'un nou retard de mitja hora en la replegada de l'alumnat i l'arribada a l'institut. Les associacions de mares i pares dels IES Lluís de Santàngel del Saler i del CEIP Pinedo han convocat també protestes aquest divendres, a les portes dels centres, en l'horari d'eixida.

Fampa València denuncia que a Pinedo no va aparéixer cap autobús fins a les 17.00 hores, dues hores després de l'eixida de l'alumnat, i que un dels vehicles va haver de ser substituït, perquè era tan gran que no podia maniobrar. L'AMPA del centre continua denunciant que els vehicles manquen de cinturons de seguretat i "molts d'ells apareixen directament sense monitor —perquè molts manquen encara de contracte— i sense espai suficient per a tot l'alumnat".

Dilluns s'han convocat noves concentracions en quatre dels centres d'educació especial afectats. En el CEE L'Encarnació de Torrent els autobusos no han oferit servei en dues de les sis rutes compromeses a l'anada. Les famílies critiquen la "incertesa i la indefensió" que els causa la falta d'informació de l'empresa i la Conselleria, que no han confirmat la replegada al 100% en cap de les rutes.

També denuncien falta de seguretat. Asseguren que els autobusos encara no estan adaptats a les cadires de rodes (plataforma i ancoratges).

En el CEE Ruiz Jiménez de València, han funcionat tres de les cinc línies, mentre en el CEE Sebastián Burgos de València els autobusos han arribat amb mitja hora de retard. A més, un d'ells ha tingut una avaria, que ha obligat a desplaçar un altre autobús per a recollir l'alumnat.

Per contra, el servei ha funcionat amb normalitat a l'IES del Saler, el CEE Pla de la Mesquita de Xàtiva i l'IES Joan Fuster de Bellreguard, excepte en el municipi de Piles, on s'ha desplaçat un minibús amb capacitat insuficient per a recollir a tots els alumnes, que han hagut de ser traslladats en cotxes per les famílies.

Sancions d'entre 6.500 euros a 2,1 milions

La Conselleria d'Educació ha obert expedient sancionador a la contracta, que segons el reglament podria rebre una multa d'entre els 6.500 euros i 2,1 milions, el 10% del contracte. El departament de José Luis Rovira va anunciar aquest dijous que si l'empresa no ofereix garanties del servei en els termes del contracte, procedirà a la resolució d'aquest.

També et pot interessar

stats