Quines són les ajudes i rebaixes amb les quals el Consell vol frenar l'impacte de l'emergència energètica?

El Consell anuncia 944 milions d'euros dins el Pla Reactiva, pactat amb els agents socials

Presentació del Pla Reactiva
Presentació del Pla Reactiva / GVA

El president de la Generalitat ha presentat aquest dijous l'anunciat Pla Reactiva, amb el qual el Consell pretén contrarestar l'impacte de l'emergència climàtica. En total, aquest pla, que ha sigut consensuat amb sindicats i patronal, està dotat de 944 milions d'euros en ajudes, rebaixes i altres instruments financers dirigits a empreses, autònoms i famílies.

Aquestes són les principals partides anunciades pel Consell:

  • Taxes, cànons i preus públics. Rebaixa d'almenys el 10% de les taxes, els cànons i els preus públics de competència autonòmica. El Consell estima que aquesta mesura suposarà un estalvi per a les famílies i les empreses valencianes de 71 milions d'euros. Puig ha mencionat la rebaixa de les taxes d'ensenyaments artístics, musicals i d'idiomes, que beneficiarà a prop de 100.000 estudiants, així com a la reducció del preu del transport públic, que tindrà especial incidència en el TRAM d'Alacant. De la mateixa manera ha anunciat l'exempció total de taxes als pescadors per l'ús dels ports autonòmics, que beneficiarà a 700 armadors, 1.700 mariners i 17 confraries. A més, la Generalitat incrementarà, fins al 30%, el bo d'ajuda energètica per a famílies vulnerables que perceben la renda valenciana d'inclusió.
  • Ajudes a empreses i autònoms: la Generalitat concedirà 45 milions, en bons de 100 euros que podran rebre durant tres mesos, per als autònoms i autònomes més afectats per la crisi energètica, així com 50 milions en ajudes per a empreses que depenen del gas, i que no estan incloses en les mesures estatals. A més, l'Institut Valencià de Finances (IVF) injectarà més de 100 milions en instruments financers per a empreses que hagen patit una caiguda d'ingressos, entre elles les estacions de servei. El pla també inclou una ampliació en 10 milions d'euros de la partida destinada a bonificar la contractació d'assegurances agràries, i 18,6 milions en ajudes a la transformació de flotes de transport de viatgers i mercaderies.
  • Eficiència energètica: entre les mesures dirigides a millorar l'eficiència energètica, el Consell destinarà 11 milions per a les famílies que instal·len en el seu domicili energia renovable per a climatització i aigua calenta, i 188 milions per a la millora de l'eficiència energètica urbana i en habitatges, dels quals tres milions es destinaran a municipis en risc de despoblació.

També et pot interessar

stats