Quim Torra, inhabilitat any i mig pel Tribunal Suprem

El president haurà d'abandonar la Generalitat de Catalunya per desobeir la Junta Electoral.

Quim Torra, aquest dilluns, en la presentació telemàtica de l'informe de la BioRegión de Catalunya 2020
Quim Torra, aquest dilluns, en la presentació telemàtica de l'informe de la BioRegión de Catalunya 2020 / Enric Fontcuberta (Efe)

La sala penal del Tribunal Suprem ha confirmat per unanimitat la decisió del TSJC de condemnar el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a un any i mig d'inhabilitació per a càrrec públic. L'assumpció del delicte de desobediència a la Junta Electoral per l'acusat ha facilitat el resultat del procés. La sentència serà enviada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i Torra haurà d'abandonar el Palau de la Generalitat .

La sentència del tribunal català va considerar acreditat que el president català es va negar de manera "contundent, reiterada, contumaç i obstinada" a acatar les ordes de la Junta Electoral Central de retirar dels edificis oficials de la Generalitat els llaços grocs i les pancartes amb la llegenda «Llibertat presos polítics i exiliats» durant la campanya de les eleccions generals d'abril de 2019. Torra va fer cas omís dels terminis donats per la JEC i fins i tot va fer gala de desobeir els seus mandats.

El Suprem ha aplicat la doctrina sobre l'obligació de totes les autoritats de sotmetre's als mandats que emeta en l'àmbit electoral la JEC. Aquest precepte castiga "les autoritats o funcionaris públics que es negaren obertament a donar el degut compliment a resolucions judicials, decisions o ordes de l'autoritat superior, dictades dins de l'àmbit de la seua respectiva competència i revestides de les formalitats legals".

Segons el tribunal, no es tracta d'una qüestió de llibertat d'expressió sinó de l'obligació que tenen totes les autoritats d'obeir els requeriments que emet la Junta Electoral com el més alt òrgan que vetla per la transparència i objectivitat dels processos electius.

També et pot interessar

stats