Quim Torra garanteix l’estabilitat del govern català fins la sentència del procés

El president i el vicepresident de Catalunya reiteren l’ultimàtum al govern espanyol: retiraran el suport parlamentari en un mes si no hi ha avanços sobre el referèndum.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, durant la reunió amb el vicepresident, Pere Aragonès
El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, durant la reunió amb el vicepresident, Pere Aragonès

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, en una compareixença amb el vicepresident, Pere Aragonès, ha garantit aquest divendres l’estabilitat del govern de Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) “com a mínim fins al dia de les sentències”, després de la fractura que es va viure arran de les suspensions de diputats que va dur a terme el Tribunal Suprem.

Després del xoc d’aquest dijous pel vot delegat dels diputats suspesos, que va provocar el bloqueig del Parlament i l’ajornament del ple en el qual anaven a votar-se les propostes de resolució del debat de política general, Torra i Aragonès s’han reunit al Palau de la Generalitat de Catalunya per a oferir una imatge d’unitat restablida.

Els dos polítics han assumit, durant una roda de premsa, les dificultats per a mantindre l’acord de govern català, i han coincidit en la necessitat d’“enfortir” el pacte que sosté l’executiu més enllà de les seues “discrepàncies legítimes”.

Desacord en el Parlament

Durant el debat de política general, els dos grups havien arribat a un acord perquè aquests diputats designaren un substitut mentre durara la seua situació judicial, però JxCat va apostar per mantenir la delegació de vot dels seus quatre diputats suspesos, entre els quals hi ha l’expresident Carles Puigdemont.

Ultimàtum pel referèndum

A banda d’escenificar que no hi ha ruptura en l’executiu català, Torra ha reiterat el seu ultimàtum al president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez. Si en un mes no hi ha avanços per a celebrar un referèndum sobre l’autodeterminació de Catalunya, JxCat i ERC retiraran el seu suport parlamentari.

No obstant això, el cap de l’executiu ha reafirmat hui la seua intenció de presentar el projecte de llei de pressupostos de 2019 malgrat aquesta amenaça.

També et pot interessar

stats