Quim Torra designa els membres del nou Govern de Catalunya

El Govern espanyol ha manifestat que l'executiu de Torra és una provocació.

El president de la Generalitat, Quim Torra, davant la catedral de Girona, ha visitat avui la ciutat acompanyat de l'alcaldessa Marta Madrenas
El president de la Generalitat, Quim Torra, davant la catedral de Girona, ha visitat avui la ciutat acompanyat de l'alcaldessa Marta Madrenas / EFE (Ruben Moreno)

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha nomenat tretze consellers i conselleres. Lluny de la paritat, són deu hòmens i tres dones. Sí que estan repartits al 50% entre Junts Per Catalunya-PDCat i Esquerra Republicana.

Entre els designats hi ha dos fugits a l'estranger, Lluís Puig i Antoni Comín, que estan a Brussel·les des que el Govern de l'estat va intervenir Catalunya. Dos elegits més per Torra estan en presó preventiva, Es tracta de Jordi Turull i Josep Rull. Turull va ser uns dels candidats frustrats que havia proposat el president del Parlament, Roger Torrent, i que després de la primera sessió d'investidura fou empresonat pel jutge Llarena.

Dels quatre exconsellers que repeteixen, tres són del PDCAT i només un, Comín, d'Esquerra Republicana. Antoni Comín no ha seguit el criteri del seu partit, que no volia en el nou executiu antics consellers amb qüestions judicials obertes.

El nou govern de la Generalitat de Catalunya:

- Quim Torra: president

-Pere Aragonès: vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda

-Elsa Artadi: portaveu i consellera d’Empresa i Coneixement

-Jordi Turull: conseller de Presidència

-Josep Rull: conseller de Territori i Sostenibilitat

-Lluís Puig: conseller de Cultura

-Toni Comín: conseller de Salut

-Miquel Buch: conseller d’Interior

-Jordi Puigneró: conseller de Governació

-Ernest Maragall: conseller d’Exteriors

-Josep Bargalló: conseller d’Ensenyament

-Teresa Jordà: consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

-Ester Capella: consellera de Justícia

-Chakir el Homrani: conseller de Treball i Afers Socials

El Govern de l'estat ja ha respost en un comunicat, i anuncia que avaluarà la viabilitat de l'executiu designat. Un advertiment ple de contingut, doncs a hores d'ara la intervenció de Catalunya per l'article 155 encara és vigent i el Govern de Mariano Rajoy controla la publicació dels decrets de la Generalitat de Catalunya.

El Govern espanyol considera que la designació dels consellers és una provocació i opina que l'oferta de diàleg de Torra no és sincera.

Des d'Alemanya, Carles Puigdemont ha qualificat el Govern català de modern i al servici d'una societat moderna, oberta i europea. Miquel Iceta, del PSC, considera un greu error els nomenaments. Per Ciutadans, Inés Arrimadas ha dit que així no es pot retirar el 155.

També et pot interessar

stats