Quim Torra confirma el compromís del govern de Catalunya per a fer efectiva la República

El president català fa una crida a la resistència democràtica i pacífica per una república "de tots els catalans" la vespra de la Diada.

El president de la Generalitat de Cataluya, Quim Torra, en el discurs televisat amb motiu de la Diada
El president de la Generalitat de Cataluya, Quim Torra, en el discurs televisat amb motiu de la Diada

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha confirmat la voluntat del seu govern de mantindre el full de ruta per a aconseguir la independència de Catalunya. "El nostre govern s’ha compromés a fer efectiva la República; una república compartida, que ha de ser de tots els catalans”, ha manifestat Torra en el missatge institucional televisat amb motiu de la Diada, el dia gran que la comunitat autònoma celebra demà, l'11 de setembre.

Entre els motius que ha donat Torra per a justificar la decisió hi ha "els presos polítics i exiliats", "tots aquells que són perseguits per defensar la llibertat de Catalunya" i per "haver donat la paraula al poble en el referèndum d’autodeterminació del primer d'octubre".  "Aquest és un poble que se sent i es vol lliure, que ha decidit ser sobirà del seu destí", ha conclòs el president català en el missatge gravat des de la sala Torres García, del Palau de la Generalitat, a Barcelona.

Quim Torra ha comparat la situació política que en l’actualitat viu Catalunya amb l'arribada de les tropes borbòniques i l'amenaça del setge a la ciutat el 1713, quan calia "decidir entre la submissió i la resistència a Felip V" i en una votació "es va optar per resistir". A partir d'aquesta analogia ha manifestat que "la història ens explica que hem caigut, ens hem tornat a alçar i a posar en marxa i ara ho fem en un combat democràtic i pacífic pels drets civils socials i nacionals”. 

El president de Catalunya ha dit que enguany la Diada es dedicarà a la llibertat perquè "no fractura mai; allò que fractura és la seua absència" i ha fet una crida a la societat catalana en conjunt a "destapar la mentida" i mantindre "el bon to i el somriure" davant dels "insults i les humiliacions".

Durant el discurs Torra també ha posat en valor "la defensa de la democràcia i la llibertat" i una societat de la convivència on els uns visquen junt amb els altres "i no sota els altres", abans de tancar l'al·locució amb un "visca Catalunya lliure".

També et pot interessar

stats