Quatre grups de les Corts demanen recuperar el Dret Civil Foral Valencià

Està previst en l’Estatut i afecta aspectes com el règim econòmic matrimonial, la custòdia compartida i les unions de fet.

Quatre grups de les Corts demanen recuperar el Dret Civil Foral Valencià
Quatre grups de les Corts demanen recuperar el Dret Civil Foral Valencià

PSPV, Compromís, Unides Podem i el Partit Popular han presentat aquest dimarts en les Corts una proposició de llei conjunta que demana modificar la disposició addicional segona de la Constitució Espanyola per a la recuperació i actualització del Dret Civil Foral Valencià.

La iniciativa dels grups parlamentaris vol donar resposta a la sol·licitud que l’Associació de Juristes Valencians, i mig centenar d’entitats de la societat civil presentaren en la cambra valenciana el 19 de juny, quan es van concentrar davant de les Corts per a reclamar que es recupere el dret civil valencià.

El text demana la tramitació per via urgent d’una modificació puntual de la disposició addicional segona de la Constitució, per a permetre a la Comunitat Valenciana legislar en matèria de dret civil. La “reintegració” d’aquesta competència a la Generalitat està prevista en l’Estatut aprovat el 2006 i afecta aspectes com el règim econòmic matrimonial, la custòdia compartida i les unions de fet.

La proposta és similar al que la legislatura passada van presentar tots els grups, excepte Ciutadans, i que va quedar pendent a causa de la dissolució anticipada de les Corts per a la celebració de les eleccions autonòmiques, fet que impedir que se celebrara el ple en el qual s’anava a debatre aquest punt.

Els signants defensen que el dret civil emanat de les Corts possibilita donar una resposta “àgil, moderna i pròpia” als problemes actuals dels valencians, i permet posar fi al “tracte desigual” amb la resta de territoris que el tenen previst en els seus respectius estatuts d’autonomia.

No es va poder votar

Els partits atenen la iniciativa impulsada per l’Associació de Juristes Valencians, una entitat que té entre els seus objectius fundacionals la defensa de la competència legislativa de la Generalitat en matèria de Dret Civil, i que té el suport de mig centenar de sindicats, universitats, organitzacions empresarials i associacions, que s’han mobilitzat per a aconseguir aquest objectiu [https://apuntmedia.es/va/noticies/politica/un-centenar-dentitats-es-concentren-davant-de-les-corts-per-a-reclamar-que-es-recupere-el-dret-civil-valencia].

D’altra banda, l’entitat ha convocat els ajuntaments de la Comunitat Valenciana el pròxim dia 11 de juliol en el Centre Cultural Bancaixa.

També et pot interessar

stats