Quatre de cada deu municipis són del PSPV

El socialistes han guanyat els comicis en 222 municipis valencians i són la força més votada en les municipals per primera vegada des de 1991.

Quatre de cada deu municipis són del PSPV
Quatre de cada deu municipis són del PSPV

El PSPV és la força política hegemònica a la Comunitat Valenciana: han aconseguit 2.084 regidories i han guanyat en 222 dels 542 municipis valencians, amb 153 majories absolutes i 69 de relatives. A més, s'han convertit en la força més votada en les muncipals per primera vegada des de 1991.

El PSPV no podrà governar a les ciutats de València –on Joan Ribó reeditarà, segurament, el seu govern de la Nau– i Alacant –on Luis Barcala podrà mantindre's al capdavant de l'alcaldia–, però sí a Castelló i Elx (la localitat més gran on governaran a l'Ajuntament). També dominen l’àrea metropolitana de València i ciutats de gran valor electoral com ara Gandia, Alcoi, Sagunt o Vila-real. 

El cinturó roig, continua roig

El PSPV ha sigut el partit més votat a les comarques de València, on ha obtingut més de mil regidories i ha sumat 82 majories absolutes. D'aquestes, diverses s'han aconseguit a l'Horta i al conegut com a cinturó roig: Mislata, Paterna, Burjassot, Quart de Poblet i Alaquàs. A Torrent, segona ciutat més gran de la província, l'únic escenari en què no governaria és una unió de totes les dretes sumada a una falta de suport per part de Compromís. 

La secretària general del PSPV a la província de València, Mercedes Caballero, en declaracions a la ràdio d'À Punt, s'ha felicitat per "consolidar i recuperar el que es coneixia com a cinturó roig". 

Vila-real revalida la majoria absoluta 

A les comarques del nord, els socialistes també són la força més votada amb un 37% dels vots (101.500). Els resultats d'aquest diumenge fan que revaliden la majoria absoluta a Vila-real, i es converteixen en la llista més votada en ciutats com Castelló, Borriana, la Vall d'Uixó, Benicarló, Almassora, Vinaròs o l'Alcora. 

Així les coses, la Diputació passarà a mans dels socialistes 24 anys després i José Benlloch es podria convertir en el president.

A Elx tornaran a governar

 

A la Marina Alta, destaquen les majories absolutes de Dénia i Xàbia, a Alcoi es queden només a una regidoria, i a la capital del Baix Vinalopó, el PSPV revalida l'alcaldia, després d'haver governat aquesta última legislatura en minoria. 

També et pot interessar