Quatre anys més de presó contra Enrique Crespo i Esteban Cuesta per frau a Hisenda amb l'IVA d'Emarsa

La sentència acredita que el conseller delegat i el gerent de l'empresa pública van concertar el frau amb un empresari

Esteban Cuesta i Enrique Crespo, primer i tercer per l'esquerra, en una imatge d'arxiu
Esteban Cuesta i Enrique Crespo, primer i tercer per l'esquerra, en una imatge d'arxiu / Efe

Els exresponsables d'Emarsa, Enrique Crespo, que va ser vicepresident de la Diputació de València amb el PP, i Esteban Cuesta, exdirectiu a l'empresa pública, han sigut condemnats a quatre anys de presó cadascú per defraudar a Hisenda 1.395.798 euros, una quantitat que hauran de retornar.

Crespo, que el febrer de 2012 va dimitir dels seus càrrecs d'alcalde de Manises i de vicepresident de la Diputació, i Cuesta, a qui l'excaldessa de València Rita Barberá va nomenar alcalde pedani de Benimàmet, eren conseller delegat i gerent d'Emarsa, respectivament.

El Tribunal Suprem va confirmar l'octubre de 2020 la condemna de dotze anys a Cuesta i de deu per a Crespo per desviar 23,5 milions d'euros de diners públics procedents de l'entitat, a benefici propi o de familiars i amics. La nova condemna castiga ara el frau a Hisenda en la facturació d'Emarsa.

La sentència, contra la qual és possible recórrer, considera provat que els condemnats van concertar amb l'empresari Jorge Ignacio Roca l'ús de diverses societats mercantils per a defraudar Hisenda mitjançant devolucions indegudes de l'IVA que facturava Emarsa en els exercicis tributaris 2006, 2007, 2008 i 2009. Considera Cuesta i Crespo autors de quatre delictes contra la Hisenda pública i condemna també l'empresari com a cooperador necessari dels mateixos delictes.

En la condemna s'ha aplicat l'atenuant per dilacions indegudes tenint en compte el temps que ha transcorregut des de la instrucció fins a la sentència, que ha seguit el jutjat penal número 6 de València.

També et pot interessar

stats