Puigdemont participarà en la negociació mensual amb el PSOE amb reunions fora d'Espanya

La primera reunió tindrà lloc a la fi d'aquest mes de novembre amb la presència de quatre verificadors internacionals

Carles Puigdemont aquest dijous a Brussel·les
Carles Puigdemont aquest dijous a Brussel·les / Olivier Mattys (Efe)

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont participarà en la taula de negociació entre JxCat i el PSOE, que celebrarà mensualment les seues reunions fora d'Espanya.

La primera reunió tindrà lloc a la fi d'aquest mes de novembre amb la presència de quatre verificadors internacionals.

Així ho ha explicat la presidenta de JxCat, Laura Borràs, en declaracions a Catalunya Ràdio, després que Junts i el PSOE segellaren dijous un acord que inclou l'amnistia i un espai de negociació que desbloqueja la investidura de Pedro Sánchez.

"El que Puigdemont ha negociat és un mecanisme de verificació internacional amb quatre membres, amb reunions que tindran lloc fora de l'Espanya i, per tant, ell participarà en aquestes reunions", ha detallat Borràs.

No ha volgut revelar els noms dels verificadors internacionals encarregats de constatar "què es compleix i què s'incompleix", si bé ha assegurat que es tracta d'especialistes "de primer nivell, que ofereixen garanties en l'àmbit de la mediació internacional, amb "prestigi i solvència contrastada".

A la fi d'aquest mes de novembre, "tindrà lloc la primera trobada internacional d'aquesta taula de negociació amb aquests relators internacionals que verificaran el contingut dels avanços", ha assenyalat Borràs, satisfeta per poder passar "del diàleg buit a la negociació plena", amb uns "mecanismes de verificació mensuals".

La desconfiança és màxima i l'escepticisme és absolut, perquè sabem qui tenim davant Laura Borrás - President de JxCat

Quant a l'amnistia, no ha volgut aclarir si la causa per la qual va ser condemnada per corrupció estarà inclosa: "No hem parlat de casos personals", ha afirmat Borràs, encara que ha precisat que serà una "llei reparadora, omnicomprensiva, que no deixe a ningú arrere".

"Sánchez durarà el que dure la seua paraula"

Borràs ha recordat que l'acord signat pel PSOE preveu el suport de JxCat per a l'estabilitat del nou govern de Pedro Sánchez sempre que la negociació avance i es complisquen els acords: "Sánchez durarà el que dure la seua paraula", ha afirmat, abans d'advertir que "JxCat no ha donat els seus vots a canvi de res".

JxCat, per exemple, "no renuncia a la unilateralitat" i "només treballa per la independència", mentre que "el PSOE ha renunciat a plantejaments" que defensava abans, com quan sostenia que "l'amnistia era inconstitucional i inviable".

No obstant això, segons Borràs, "la desconfiança és màxima" i "l'escepticisme és absolut", perquè "sabem qui tenim davant".

També et pot interessar

stats