Puigdemont haurà de tornar a Espanya per a poder ser eurodiputat ja que la llei ho exigeix

La llei l’obliga a acatar la Constitució davant la Junta Electoral Central, un fet que podria implicar que el detingueren.

Presentació del Consell de la República. Efe
Presentació del Consell de la República. Efe

L’expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, hauria de tornar a Espanya per a poder prendre possessió de l’escó d’eurodiputat si finalment optara a les eleccions europees de maig de 2019. La llei l’obliga a acatar la Constitució davant la Junta Electoral Central, amb seu al Congrés, un fet que podria implicar que el detingueren.

Puigdemont s’ha oferit com a número dos del president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, en una hipotètica candidatura independentista per als comicis europeus del pròxim any. Fins i tot, han obert la porta a integrar a Anna Gabriel, qui va ser diputada de la CUP i que també va abandonar Espanya abans de ser encausada pel referèndum de l’1 d’octubre.

Junqueras, que ha sigut proclamat candidat a les europees pel seu partit, ja ha rebutjat des de la presó aquest oferiment de llista conjunta, però Puigdemont seguirà tenint l’opció de presentar-se en una altra candidatura.

Ara bé, si finalment Puigdemont es presenta a les eleccions europees i aconsegueix ser elegit, per a prendre possessió de l’escó haurà de tornar abans a Espanya per a comparéixer davant la Junta Electoral Central i jurar o prometre la Constitució de 1978.

Així s’estableix en l’article 224.2 de la Llei orgànica de règim electoral general (LOREG), on s’assenyala que “en el termini de cinc dies des de la seua proclamació, els candidats electes hauran de jurar o prometre acatar a la Constitució davant la Junta Electoral Central”, que té la seu al Congrés espanyol.

També et pot interessar

stats