Puigdemont designa Quim Torra com a candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya

Previsiblement, l'expresident d'Òmnium Cultural i diputat de JxCat serà elegit la setmana que ve en segona volta.

Quim Torra, candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya
Quim Torra, candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya / Srdjan Suki (EFE)

L'expresident català, Carles Puigdemont, ha anunciat per Twitter que el diputat de Junts per Catalunya (JxCat), Quim Torra, serà el pròxim candidat a la investidura com a president de la Generalitat catalana. Puigdemont ha fet pública la decisió des de Berlín, on resideix a l'espera que la justícia alemanya decidisca sobre la petició del Tribunal Suprem d'extradició per rebel·lió i malversació. En el moment de fer l'anunci, Puigdemont estava acompanyat per Torra mateix, i també per la portaveu de JxCat al Parlament català, Elsa Artadi, i el diputat i alcalde de Valls, Albert Batet. Puigdemont també ha advertit que l'etapa política que ara s'obri és provisional.

Quim Torra Pla va nàixer a Blanes, Girona, l'any 1962. És advocat, editor i escriptor. Durant uns mesos va ocupar el càrrec de president d'Òmnium Cultural, després de la mort de Muriel Casals i abans de l'elecció de Jordi Cuixart.

La previsió és que el president del Parlament català, Roger Torrent, convoque una nova ronda de consultes abans de designar oficialment Torra com a candidat. El ple d'investidura es podria celebrar dilluns.

La candidatura de Torra és la quarta des de les eleccions del passat 21 de desembre. Diverses decisions dels tribunals han impedit, prèviament, que prosperaren les candidatures de Puigdemont, Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana, i de Jordi Turull.

El Govern espanyol ha valorat la designació de Torra, tot assegurant que ha de respectar la llei i governar per a tots.

També et pot interessar

stats