Puigdemont crea un nou partit amb l'objectiu d'aglutinar tot l'independentisme

Crida Nacional per la República és el nom de la nova plataforma política que l'expresident de la Generalitat ha presentat per videoconferència.

El delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell i la portaveu adjunta de JxCat, Gemma Geis lligen el manifes de presentació de la "Crida Nacional per la República" en un acte a l'Ateneu de Barcelona
El delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell i la portaveu adjunta de JxCat, Gemma Geis lligen el manifes de presentació de la "Crida Nacional per la República" en un acte a l'Ateneu de Barcelona / Quique García (Efe)

L'objectiu del nou espai polític dissenyat per l'expresident, i liderat pel president de Junts per Catalunya Jordi Sànchez, es aconseguir la unitat del sobiranisme i fer efectiu el mandat de l'1 d'Octubre de convertir Catalunya en un estat independent en forma de República. En l'acte de presentació han intervingut de forma telemàtica Puigdemont, el president de la Generalitat de Catalunya Quim Torra, que tenia previst assistir-hi però que ha hagut d'enviar un missatge de veu en perdre l'avió de tornada d'Alemanya, on s'havia reunit amb l'expresident. També ha intervingut mitjançant un carta Jordi Sànchez.

"Aquesta és una crida, com a punt de partida, oberta i generosa que s'adreça a tothom" ha assenyalat Carles Puigdemont en la seua intervenció. Segons l'expresident, aquest moviment ha de ser transversal tant des del punt de vista social com territorial, i plural. I s'ha d'impulsar a partir de la unitat civil, sense renúncies. Els promotors de la iniciativa han posat en marxa una pàgina web per a recollir adhesions i obrir un procés que culminarà amb una convenció constituent a la tardor per a decidir quin serà el paper d'aquesta plataforma en l'escenari polític català.

En el manifest que han llegit el delegat de la Generalitat catalana a Madrid, Ferran Mascarell, i la diputada Gemma Geis, es fórmula com a objectiu "construir un moviment que cristal·litze en un instrument polític organitzat que aplegue aquelles persones que comparteixen l'objectiu de proclamar la República Catalana mitjançant mètodes exclusivament pacífics i democràtics". Una vegada s'aconseguisca la república, el moviment es compromet a dissoldre’s.

Reaccions en ERC i el PDeCAT

Esquerra Republicana de Catalunya s'ha desmarcat d'aquesta iniciativa. Així, la portaveu del partit, Marta Vilalta, considera: "cadascú ha de créixer des del seu espai i després sumar per ser més forts i guanyar la República". I en el PDeCAT, partit on milita Puigdemont, s'han mostrat atents a la proposta i han descartat que la iniciativa siga l'inici d'una "escissió". Precisament, aquest cap de setmana el partit exconvergent celebra la seua Assemblea Nacional amb l'objectiu de redefinir el projecte i obrir la direcció.

També et pot interessar

stats