Puigdemont i Comín entren al Parlament Europeu després de la resolució del TJUE

El tribunal ha anul·lat la decisió de no concedir mesures cautelars com a eurodiputats a l'expresident de la Generalitat de Catalunya i els exconsellers.

Puigdemont, Comín i Puig entren al Parlament Europeu

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín han entrat al Parlament Europeu, després de la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que ha anul·lat aquest divendres la decisió de no concedir-los mesures cautelars com a eurodiputats. Ha demanat al Tribunal General de la UE (TGUE) que reexamine la seua decisió.

"Cada minut compta perquè s'estan violant drets fonamentals", ha dit Puigdemont a la premsa, en arribar a la seu de l'Eurocambra. La justícia europea anul·la la decisió preventiva per la qual el Tribunal General de la UE va evitar que Puigdemont i Comín accediren al primer ple del Parlament Europeu al juliol. Considera que la decisió del Tribunal General, instància inferior, no va estar prou motivada per la qual cosa l'anul·la i la retorna a aquest tribunal perquè torne a examinar el cas.

L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha assegurat en RAC1 que l'expresident de la Generalitat estarà en el Parlament Europeu "el pròxim ple del 13 de gener". A més, segons fonts, Puigdemont i Toni Comín es dirigeixen en aquests moments cap al Parlament Europeu amb la intenció de sol·licitar l'acta d'eurodiputat.

Espanya no els va considerar eurodiputats

Els dos polítics independentistes van obtindre sengles escons com a eurodiputats en el Parlament Europeu en els comicis del 26 de maig, però no van ser reconeguts com a tals per l'Eurocambra atés que Espanya no els va considerar eurodiputats i que ni van recollir l'acta ni van jurar o van prometre acatar la Constitució.

Davant d'aquesta situació, Puigdemont i Comín van presentar un recurs el 28 de juny davant el Tribunal General de la UE, amb seu a Luxemburg, i van sol·licitar que se'ls reconeguera la condició d'eurodiputats cautelarment fins que es coneguera la decisió definitiva del tribunal.

Aquesta petició de mesures cautelars va ser rebutjada pel Tribunal General l'1 de juliol i recorreguda pels interessats davant el Tribunal de Justícia, màxima instància judicial europea, que en la seua sentència d'aquest divendres anul·la la decisió del Tribunal General en considerar que no està prou motivada i li demana que reexamine la seua decisió.

Després de la resolució del TJUE dijous sobre Junqueras, el Parlament Europeu ha alçat el veto d'accés que hi havia sobre els dos polítics de JxCat i s'espera que aquest mateix divendres es publique un informe dels serveis jurídics de l'Eurocambra que podria habilitar-los ja com a eurodiputats amb caràcter provisional, a l'espera de complir diverses formalitats.

També et pot interessar

stats