Directes
Ara en la televisió
INOBLIDABLES
Ara en la ràdio
EL RALL. MILLORS MOMENTS T6
Final del Trofeu Mancomunitat de la Safor de Raspall Femení

Puig tanca una executiva que integra el sector 'abalista' i amb més dones que homes

Rafa García, Juan Carlos Fulgencio, Elisa Valía i Maite Grau, afins a l'exministre José Luis Ábalos, entren en el màxim òrgan de direcció del partit

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, en el XIV Congrés del PSPV / Manuel Lorenzo (EFE)

El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha tancat la llista de noms que componen la nova comissió executiva nacional, que finalment integra el sector abalista, incorpora alguns joves alcaldes i inclou més dones que homes.

Abans de la mitjanit s'ha tancat la confecció de l'executiva que encapçala Ana Barceló com a presidenta, el síndic Manolo Mata com a sotssecretari general, José Muñoz en organització i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i alcalde d'Elda, Rubén Alfaro en relacions institucionals.

En l'executiva destaca la incorporació de diversos afins a l'exsecretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, com l'exdelegat del govern Juan Carlos Fulgencio (secretari de Seguretat i Protecció Civil); l'alcalde de Burjassot, Rafa García (coordinació amb les diputacions), qui es va enfrontar a Puig el 2017 per al lloc de secretari general; la regidora de València Elisa Valía en economia circular i l'exregidora Maite Girau en serveis socials.

D'aquesta manera ha posat fi Puig a hores d'incertesa entre els afins a l'exministre Ábalos, un nucli que estava pendent d'un acord amb la direcció per a la incorporació d'alguns dels seus delegats i que fins i tot s'ha sorprés que "a última hora" els hagueren dit que no, encara que al final s'ha optat per la integració.

José Antonio Pérez assumirà la secretaria de política econòmica; l'alcaldessa de la Vall d'Uixó, Tania Baños, la d'estratègia i acció electoral; l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Segredo, la de política municipal; Vicent Soler la de valencianisme i autogovern, i Toñi Serna, la de transparència i memòria democràtica.

Així mateix, s'incorporen al màxim òrgan de poder del partit, l'alcaldessa de Quart de Poblet, Carmen Martínez, en sanitat i salut mental; l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, en reindustrialització; el d'Elx, Carlos González, en grans ciutats; la d'Algemesí, Marta Trenzano, en comarques i mancomunitats, i el de Gandia, José Manuel Prieto, en cultura i política lingüística.

Altres cares noves són la del secretari general del PSPV a Alacant i alcalde de Xàbia, José Chulvi, que entra com a secretari de federalisme i descentralització; els regidors de l'ajuntament de València Borja Sanjuán (estudis i programes) i Pilar Bernabé (esports), el diputat estatal Vicent Sarrià (relacions amb les Corts) i els diputats autonòmics Laura Soler (discapacitat i autonomia personal) i Pedro Ruiz (ciència, investigació i universitats). Damián López s'estrena al capdavant de la secretaria d'LGTBI.

Repeteixen en l'executiva Rosa Peris, que passa d'igualtat a justícia i funció pública; Rosa Guillén, que manté aigua; Carolina García (alternativa) i Inmaculada Rodríguez-Piñero (Unió Europea). També s'incorpora un altre eurodiputat valencià, Domènec Ruiz.

A més estan dos dels membres de l'executiva federal ixent: Andrés Perellò, secretari d'aliances mediterrànies, i Susana Ros, secretària contra la violència de gènere, així com Laura Soto (habitatge), Roger Llanes (agricultura), Rebeca Torró (transició econòmica justa), Rocío Briones (ocupació i economia social) i Francesc Colomer (turisme).

Aquests noms s'han conegut en la vespra de la cloenda del XIV Congrés del PSPV-PSOE, que se celebra a Benidorm (Marina Baixa) i on Ximo Puig renovarà aquest diumenge el seu lideratge com a secretari general, en una jornada que comptarà amb la presència del president del govern, Pedro Sánchez.