Puig sol·licita la confiança per a presidir un govern "que situe la Comunitat Valenciana en el segle XXI"

El candidat socialista avança que convocarà el Pacte contra la Violència de Gènere.

VÍDEO | Puig sol·licita la confiança per a presidir un govern \"que situe la Comunitat Valenciana en el segle XXI\"

A les 10:00 hores ha començat a les Corts el debat d'investidura de Ximo Puig com a president de la Generalitat , després que els líders de PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida, s’han reunit aquest matí i han arribat a un acord per a reeditar el pacte de govern. L’Acord del Botànic II es firmarà aquesta vesprada a les sis al Castell de Santa Bàrbera, a la ciutat d'Alacant. 

Després que el president de les Corts, Enric Morera, obrira de la sessió d’investidura, el candidat Ximo Puig ha iniciat el discurs anunciant que convocarà de manera immediata el Pacte contra la Violència de Gènere, després de l’assassinat d’Alboraia, la dona que fa mil des de 2003. Segons ha dit: "és una obligació aconseguir una Comunitat Valenciana lliure de violència masclista".

A continuació ha exposat a la cambra el programa polític del Consell que aspira a presidir. Segons ha dit, en 2015 el govern del Botànic va assumir el repte de renaixement de la Comunitat Valenciana i fer visible el problema valencià. "Entre tots hem canviat l’imaginari del paradigma de la corrupció al de la convivència", ha dit, remarcant que la Comunitat Valenciana és on més ha crescut la inversió en polítiques socials.

Puig: "La Comunitat Valenciana està millor, tots els indicadors ho mostrem"

El president en funcions ha apuntat que el nostre territori "està millor, tots els indicadors ho mostrem". Així ha dit que la taxa d’atur és 10 punts més baixa que en 2015, i ara ens hem situat per davall de la mitjana espanyola. "S'han creat quasi 300.000 llocs de treball en una legislatura i això ha sigut possible per un escenari d’estabilitat, honradesa i diàleg", ha indicat. En aquest sentit,  ha anunciat que la setmana vinent la primera acció serà convocar una reunió per a rellançar el diàleg social.

Puig ha comparegut davant de les Corts "per a sol·licitar la seua confiança per a presidir un govern que situe la nostra Comunitat en el segle XXI". Així, s'ha marcat com a objectius que l’atur es reduïsca al 10%, que la pobresa infantil siga zero, que la innovació impulse el creixement, que el dret a l’habitatge estiga garantit i el model de fiançament tracte la Comunitat Valenciana de forma justa, entre altres.

Així, el candidat socialista ha proposat un projecte de progrés que és conscient dels grans reptes com l'emergència climàtica, les amenaces a la seguretat, les migracions, i els populismes antidemocràtics, entre altres. I els reptes d'escala local, no menys importants, ha dit, com la violència de gènere, la despoblació, el mercat laboral, la innovació tecnològica, l'accés a l'habitatge i la sostenibilitat de l’estat del benestar.

“Un finançament just serà guia, nord i prioritat absoluta en aquesta legislatura”

Ximo Puig ha destacat que un finançament just serà guia, nord i prioritat absoluta en aquesta legislatura. A més, ha dit que el primer principi és fer que l’economia continue creixent i creant ocupació. Així, ha proposat un gran pacte social per la innovació amb tots els agents socials i, especialment, amb les universitats. "Tots els sectors productius, tant els tradicionals com els més moderns, han de pujar definitivament al tren de la innovació", ha remarcat. 

També s’ha proposat com a objectiu posar les bases d’una reforma en profunditat de l’administració pública amb una nova Llei de funció pública, entre altres mesures. 

Emergència climàtica a la Comunitat Valenciana

El candidat socialista ha apuntat que el canvi climàtic ja s’ha transformat en "emergència climàtica". Per això ha proposat que les Corts "declare l’emergència climàtica en la Comunitat Valenciana". Per això, ha explicat que el Botànic II té un eix específic amb mesures per a impulsar la transició ecològica i lluitar contra l’emergència climàtica, amb iniciatives com una Llei de canvi climàtic i transició ecològica.

El discurs ha durat 55 minuts i l’ha tancat amb paraules de Manuel Azaña i la frase: "Fem política, fem bona política". Després del discurs de Puig, el president de les Corts ha suspés la sessió i el ple es reprendrà demà amb la intervenció dels síndics dels grups polítics i la votació de la investidura. 

També et pot interessar

stats