Puig es reuneix amb el ministre Planas amb el rerefons de la crisi dels cítrics

La Comunitat Valenciana exigeix una clàusula de salvaguarda i mesures compensatòries per als llauradors.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el ministre d’Agricultura, Luis Planas

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el ministre d’Agricultura, Luis Planas, es reuneixen aquest dilluns a València en plena crisi de preus en el sector citrícola valencià. Precisament la setmana passada, la Comunitat Valenciana, i també Catalunya, es van comprometre a demanar ministeri que vetle per la producció de cítrics i a exigir que pose en marxa accions com ara una clàusula de salvaguarda i mesures compensatòries a llauradors i productors. 

"La situació és molt greu", ha emfatitzat César Estanyol, portaveu de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador. Segons ha explicat en una entrevista a Les notícies del matí, en l'actualitat són 40 les poblacions que el dia 21 de gener es manifestaran perquè es modifique "el tractat amb tercers països, que deixa els llauradors valencians en una situació de desavantatge". Així mateix, Estanyol ha reclamat "ajudes directes al xicotet productor, que està gastant tots els seus estalvis i, ara que acaba la campanya, encara té la taronja a l'arbre".

El Consell ha mantingut en les últimes setmanes diverses reunions amb representants del sector agrícola per a afrontar la situació de la taronja. L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) va advertir que el 2018 ha sigut un any desastrós per al camp valencià, marcat per la mala meteorologia durant la segona meitat. Els danys al camp valencià representen més de 200 milions, sobretot en la fruita d’estiu, les hortalisses, el caqui i els cítrics. 

El ministre Planas ja es va reunir al desembre amb els representants del sector, una trobada en què va presentar un pla per a comprar als llauradors 250.000 tones de taronja de xicotet calibre i transformar-la en suc. Així mateix, la Generalitat, amb la interprofessional citrícola espanyola Intercitrus, va decidir impulsar la taronja a la Unió Europea a través d’un pla estratègic per a la reconversió citrícola que permeta planificar el futur de la producció valenciana amb un període mínim de 15 anys. 

També et pot interessar

stats