Puig reivindica un acord de país que aposte per l'equitat i la singularitat entre territoris i la igualtat entre persones

Per al president de la Generalitat la suficiència és imprescindible per enfortir l'estat de benestar.
Per al president de la Generalitat la suficiència és imprescindible per enfortir l'estat de benestar.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha comparegut un diumenge més després de la reunió amb el president del govern i la resta de presidents de les comunitats autònomes.

Puig ha manifestat la seua satisfacció davant una reunió en què s'ha notat que "la unitat d'acció i la corresponsabilitat estan donant els seus fruits". "Ha quedat clar que necessitem un sistema sanitari, públic, més potent, i un estat del benestar reforçat", ha afegit.

Pel que fa a l'acord a què s'ha arribat aquesta setmana respecte a la fi del curs escolar, el cap del Consell, ha manifestat el seu suport perquè l'alumnat no perda aquest curs.

Acord de país

Puig ha insistit en la importància d'aconseguir un acord de país i "ajudar a qui ha de pilotar aquesta operació" tot i les idees diferents, tenint en compte les comunitats autònomes, els partits polítics i els agents socials, però sense deixar de banda la suficiència financera de les comunitats autònomes, qüestió que el president considera imprescindible per a poder enfortir l'estat de benestar. "S'ha d'apostar per l'equitat i la singularitat entre els territoris i la igualtat entre les persones", ha subratllat.

En aquest sentit, ha valorat molt positivament l'anunci de Pedro Sánchez d'augmentar la liquiditat de les comunitats autònomes, qüestió llargament demandada pel seu govern, tot i que ha recalcat que encara no està clar com es concreten aquestes noves aportacions i quin és l'itinerari valencià per a aconseguir una liquiditat bàsica.

Línies d'acció per al desconfinament

Puig ha explicat les línies d'acció sobre el desconfinament que el govern valencià ha plantejat en la reunió mantinguda hui.

És una obligació superar el període de confinament amb absoluta seguretat sanitària, però s'ha de realitzar en tres setmanes perquè els danys al teixit econòmic i a la realitat psíquica de les persones no siguen irreversibles.

El camí no és confrontar l'activitat econòmica i la seguretat sanitària, sinó dotar de seguretat l'activitat econòmica.

També ha proposat la necessitat d'establir un sistema d'obertura i tancament dinàmic i de tindre clar que poden produir-se retrocessos. Per això és molt important la detecció de nous focus, qüestió en què "s'està fent un gran esforç".

El sistema de desconfinament ha de tindre bases comunes, però ha de permetre una descentralització de l'execució atenent a raons de caràcter geogràfic, sectorial i demogràfic.

En aquest sentit, el president ha afegit que no cal que tota una comunitat autònoma realitze la fase de desescalada alhora, perquè hi ha grans diferències entre zones i "cap centralisme és bo".

Eixida al carrer de xiquets i xiquetes

El cap del Consell ha explicat que alguns presidents autonòmics han demanat a Sánchez que s'augmente l'edat per a poder eixir fins als 14 anys, i no 12, com va proposar ahir el president. L'eixida al carrer de la xicalla és un dels temes més comentats aquesta setmana.

També et pot interessar

stats