Puig reclama que Espanya isca de la paràlisi institucional

El president de la Generalitat reivindica un govern estable i un parlament que entenga la diversitat territorial.

El president de la Generalitat, durant la seua intervenció

“Necessitem que Espanya isca ja de la paràlisi institucional”, ha reclamat aquest matí el president de la Generalitat, Ximo Puig, durant el discurs institucional que pronuncia cada any amb motiu del Nou d’Octubre al saló de Corts del Palau de la Generalitat. Puig ha incidit en la necessitat que Espanya tinga un “govern estable”  i un parlament “que entenga la diversitat territorial i garantisca la igualtat entre els espanyols”.

L’acte institucional ha omplit, com és habitual, el saló de Corts de representants del món polític, econòmic, cultural i social de la Comunitat Valenciana. També han seguit l’acte el ministre de Foment en funcions, el valencià José Luis Ábalos, o el líder del PP, Pablo Casado. Davant de tots, Puig ha reclamat diàleg.

El president de la Generalitat ha remarcat també la defensa de l’autogovern valencià i l’Estat de les autonomies. “D’una vegada per totes, Espanya ha d’assumir que les singularitats són una riquesa, i que la igualtat real entre persones constitueix l’únic camí per a un projecte en comú”, ha dit el cap del Consell.  

Puig ha iniciat el seu discurs amb unes paraules de record a les zones colpejades per l’últim episodi de pluges torrencials al setembre, ha lamentat els danys i ha agraït la solidaritat del poble valencià. També ha tornat a recordar que la Generalitat estarà al costat de les persones afectades.

D’altra banda, ha criticat novament la política aranzelària del president nord-americà, Donald Trump, ha alertat sobre el populisme que pretén “erosionar els valors europeus”, i ha fet una crida contra la intolerància i en favor del respecte i la diversitat.

Puig també ha reclamat de nou un finançament just a la Comunitat Valenciana i ha valorat els avanços fets en aquest sentit . I parla “d’avanços” perquè, segons ha explicat, la societat valenciana s’ha cohesionat ja darrere d’aquesta reivindicació i perquè el “problema valencià” ha entrat en l’agenda política.

El discurs complet del president de la Generalitat, amb motiu del Nou d'Octubre, es pot veure ací.

També et pot interessar

stats