Puig planteja iniciar la mobilitat exterior de la Comunitat Valenciana a territoris veïns a la fase 3

El Consell s’interessa pel pla pilot balear per a rebre turistes alemanys

El cap del Consell Ximo Puig
El cap del Consell Ximo Puig / À Punt NTC.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat aquest dimarts un pla turístic pilot, semblant al que permetrà l’arribada de 6.000 turistes alemanys a Balears a partir de dilluns. Puig veu necessari un pla de característiques semblants al de les Illes Balears per a revitalitzar el turisme al territori valencià, per això no ha descartat que es puga orientar a altres mercats estrangers.

Durant la visita a l’aeroport d’Alacant-Elx per a conèixer els protocols de seguretat que s’implantaran per als viatgers que aterren a la Comunitat Valenciana, el president de la Generalitat s’ha mostrat “disposat” a que la Comunitat Valenciana participe en alguna experiència turística pilot. De fet, el cap del Consell ja ha traslladat al govern espanyol aquesta reivindicació.

El govern espanyol ha aprovat un pla pilot a les illes Balears, que permetrà l’arribada de 6.000 turistes alemanys a partir de dilluns que ve, dos setmanes abans que s’òbriguen les fronteres a la resta del país. D’aquests visitants, 4.000 aniran a l’illa de Mallorca, 1.000 a Menorca i 1.000 més a Eivissa i Formentera. Arribaran a través de corredors aeris segurs i per grups, no guardaran quarantena –obligatòria fins al final de l’estat d’alarma–, però en canvi sí que hauran de sometre’s a proves PCR i a sis hores d’aïllament.

Puig ha admés que el mercat alemany té més pes a les Illes Balears que a la Comunitat Valenciana, per això la Generalitat no descarta “que es puga fer amb altres països”. Ara bé, el cap del Consell ha recordat que el mercat fonamental del turisme valencià és el britànic, especialment a les comarques del sud, per això “cal ser extraordinàriament prudents”. En aquest sentit, Ximo Puig ha reivindicat “protocols europeus perquè tot ciutadà puga accedir a qualsevol instal·lació aeroportuària amb seguretat i garanties de no tenir molèsties excessives” i amb “protocols comuns”.

Controls de temperatura i enquestes per als turistes

De fet, els controls de temperatura en arribar a l’aeroport d’Alacant-Elx i enquestes epidemiològiques a cada passatger que vinga en un vol internacional seran necessaris en aquesta nova etapa, en la qual col·labora el Ministeri de Sanitat i la Creu Roja. Però no és l’única mesura de seguretat que s’hi aplica: la distància física i la protecció també són importants.

A pesar d’aquestes mesures preventives, el president de la Generalitat ha defensat que la Comunitat Valenciana està preparada per a afrontar la temporada turística i l’arribada de visitants internacionals a partir de l’1 de juliol “amb totes les garanties d’un destí segur i capaç de competir”.

La Comunitat Valenciana considera clau la recuperació del turisme per a reactivar l’economia i eixir de la crisi propiciada per la pandèmia de Covid-19. El gremi turístic espera amb candeletes la reobertura de les fronteres i les comunitats autònomes amb més dependència del turisme preparen “corredors sanitaris” amb regions europees on la pandèmia de coronavirus tinga poca incidència. L’objectiu és deixar arribar el turisme de manera controlada per a salvar la campanya d’estiu, després del tancament de milers de negocis dependents d’aquest sector durant el confinament.

Mobilitat entre comunitats autònomes en la tercera fase

A l’aeroport d’Alacant-Elx, el cinqué en volum de passatgers d’Espanya. Durant la visita, Puig ha plantejat iniciar la mobilitat exterior de la Comunitat Valenciana amb la Regió de Múrcia i les illes Balears i posteriorment amb Castella-la Manxa i Aragó, encara que en una data encara per decidir i sempre que s’estiga en la fase 3 de desescalada.

Moltes companyies han confirmat que tornaran a operar, però no amb la mateixa regularitat perquè el 40% del trànsit d’aquest aeroport és anglés i el Regne Unit no eixirà del confinament fins al 15 de juliol.

L’aeròdrom de Castelló també està implementant noves mesures de seguretat, higiene i informació destinades a protegir els passatgers i el personal de les instal·lacions enfront de la Covid-19. Amb aquest objectiu, en els últims dies s’han instal·lat mampares protectores en tots els taulells i filtres de seguretat.

S’ha col·locat senyalística en el sòl per a marcar la separació entre persones en els punts d’espera, així com per a canalitzar de manera ordenada el trànsit dels passatgers dins de la terminal. A més, s’han habilitat dispensadors de gel hidroalcohòlic en diferents punts de les instal·lacions.

També et pot interessar

stats