Puig, Oltra i Martínez Dalmau firmen l'Acord del Botànic II

El text contempla un total de 132 mesures repartides en sis eixos, i posa l'èmfasi en l'ocupació, els serveis socials i la crisi climàtica.

VÍDEO | Puig, Oltra i Martínez Dalmau firmen l\'Acord del Botànic II

Ximo Puig, Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau han escenificat l'acord al qual han arribat el PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida per a reeditar el Pacte del Botànic amb la firma del document a la sala Felip II al castell de Santa Bàrbera d'Alacant.

L’acord, de 23 pàgines, contempla un total de 132 mesures repartides en sis eixos, i posa un èmfasi especial en els compromisos de lluita contra l'emergència climàtica, l'aposta per la millora dels serveis públics de sanitat, educació o dependència, i les mesures que caldrà implementar per a aconseguir "ocupació digna" i combatre el frau. A més, s'expliciten les exigències de finançament i inversions al govern central.

En el pròleg d'aquest document, els signants es comprometen a "aprofundir en les polítiques del primer Botànic" amb aquest nou pacte, "un compromís renovat per a tirar avant polítiques de transformació cap a una societat més sostenible, inclusiva i igualitària".

Segons recalquen els partits firmants, es tracta "d’un punt de partida" amb objectius que les tres formacions es comprometen a impulsar des dels seus representants en les institucions valencianes i també a Madrid. A més, detallen que s’hauran de prioritzar en el repartiment pressupostari, subratllen que aquest és "un únic govern" i al·ludeixen a la "lleialtat i cooperació entre les diferents conselleries i a les Corts".

Els sis eixos programàtics

El primer eix és el de transició ecològica i la lluita contra l'emergència climàtica, i inclou dotze mesures com una llei de canvi climàtic i transició ecològica, la creació del centre de control de la contaminació atmosfèrica, un pacte pels boscos valencians, o millorar els horaris i la freqüència del transport públic.

El segon eix, dedicat a feminisme, diversitat i igualtat de tracte, contempla tretze punts, entre els quals destaca el de reservar almenys el 10% del parc públic d'habitatge a dones víctimes de violència masclista i un torn d'ofici especialitzat per a aquestes víctimes. També inclou el compromís d'incrementar el pressupost de cooperació internacional fins al 0,4% en acabar la legislatura.

El tercer i més ampli, sobre serveis públics per a continuar rescatant i cuidar les persones, es compromet, entre les seues 42 mesures, a reduir els terminis de resolució d'expedients de dependència, impulsar un pacte per a les persones majors, reduir la pobresa infantil i incrementar els beneficiaris de les beques Erasmus.

Ocupació, model productiu i innovació són els aspectes que tracta el quart eix, que té 39 punts: una llei valenciana d'ocupació, un pla de garantia social i ocupació digna, una iniciativa estratègica de col·laboració publicoprivada d'implantació d'empreses, una estratègia de regadius i l'aprovació del Patsecova.

El cinqué eix, centrat en qualitat democràtica i bon govern, planteja, entre les seues setze mesures, la reforma de la llei electoral valenciana per a eliminar la barrera del 5%, modificar la llei de transparència per a enfortir-la, un pacte per la justícia i reformar l'Estatut d'Autonomia per a ampliar els drets dels valencians.

I el sisé i últim eix, sobre fiscalitat progressiva, finançament just i interessos valencians, preveu deu mesures. Entre aquestes sobreïxen la reforma immediata del sistema de finançament i la regularització del deute històric, la gratuïtat de l'AP-7, el traspàs de les competències de rodalia i la reintegració efectiva del dret civil valencià.

Puig assegura que el projecte “és més fort i potent que mai”

Els tres líders han valorat positivament l’acord del Botànic II i han agraït l’esforç de la comissió negociadora per haver dut endavant un pacte "més enllà de les conviccions polítiques". 

El candidat a la presidència de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que el nou acord és "integrador", "inclusiu" i parteix de "l’ambició dels valencians i de les valencianes, que aspiren a tindre un futur pròsper". A més, Puig ha manifestat que "aquest projecte de futur és més fort i més potent que mai" i està “ben arrelat al conjunt de les comarques". 

La portaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha destacat l’eix principal de l’acord, que és la lluita contra l’emergència climàtica. Ha afirmat que serà transversal a la resta dels eixos programàtics. "Ens va la vida dels nostres fills i filles en això", ha manifestat.

Quant al síndic d’Unides Podem-Esquerra Unida, Rubén Martínez Dalmau, ha assegurat que durant aquesta legislatura faran un govern que es preocupe per la gent i per la natura. "Esperem que siga el Consell més important de la història política valenciana", ha sentenciat. 

També et pot interessar

stats