Puig, Oltra i Dalmau es reuniran dimarts per a abordar el Botànic II

La trobada tindrà com a objectiu començar a estudiar les possibilitats de conformar el que serà el primer Consell tripartit de la història.

VÍDEO | Puig, Oltra i Dalmau es reuniran dimarts per a abordar el Botànic II

El president de la Generalitat en funcions, Ximo Puig, i la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, s'han reunit aquest dimecres i han acordat que el dimarts que ve tornaran a trobar-se, aquesta vegada també amb el líder d'Unides Podem, Rubén Martínez Dalmau, per a començar a perfilar la segona edició del Botànic. Serà el primer Consell tripartit de la història. 

Segons han confirmat fonts pròximes al govern valencià, la trobada entre Puig i Oltra ha sigut "discreta" i "informal", i s'ha fet per a començar a estudiar les possibilitats de govern que ofereixen els resultats de les eleccions autonòmiques del passat 28 d'abril.

Després de la cita amb el president de la Generalitat, Oltra ha telefonat a Martínez Dalmau i l'ha citat per a començar un contacte a tres bandes entre PSPV, Compromís i Unides Podem-EU el 14 de maig. El lloc on es farà la trobada està encara per determinar. 

La formació socialista, encapçalada per Ximo Puig, acudirà a la reunió amb l'avantatge d'haver guanyat les autonòmiques i haver augmentat el nombre de diputats. Consideren que han de tindre un pes més gran en el Consell, però necessiten el suport de la candidata de Compromís, Mónica Oltra, i el de Podem, Rubén Martínez Dalmau, per a aconseguir la majoria.

Aquest dimecres s'ha produït un encreuament de declaracions entre el número dos de Compromís a les Corts per València, Fran Ferri, i el vicesecretari general del PSPV, Manolo Mata, a propòsit de les negociacions. Preguntat per qui constituirà la mesa de les Corts i la presidència, Ferri ha evitat donar noms i ha reprovat que el partit socialista actue "com si tingueren majoria absoluta". Mata li ha replicat que "el PSPV té majoria absoluta en el Botànic, i el Botànic té majoria absoluta en les Corts".

Els mateixos socialistes ja han reconegut que l'anterior estructura del Consell, la del primer Botànic, és "millorable". Estan oberts a augmentar la quantitat de conselleries, però posen el focus en la prioritat de formar un govern estable. "El govern ha de ser un govern, i no una suma de forces que miren per les seues polítiques pròpies. Cal tindre una mirada llarga", ha expressat Manolo Mata, cap de llista del PSPV per València.

El grup parlamentari de Compromís ha celebrat aquest dimecres la primera reunió des de les eleccions, per a marcar les estratègies de govern i per a dir que el més important és "el què i el com"

Unides Podem, per la seua banda, també aposta per evitar personalismes i per revisar el pacte del Botànic. "Hem de seure a parlar per a crear el millor govern possible, ja que els vots tenen el mateix valor i el senyor Puig no ha aconseguit majoria absoluta", ha expressat Antonio Estañ, secretari general de Podem a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats