Puig ofereix un gran acord valencià per a la reconstrucció

El president de la Generalitat demana perdó als professionals sanitaris per la falta de material per a fer front a la crisi del coronavirus.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, arribant a les Corts aquest dimecres

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha oferit a la resta de grups i a la societat un gran acord valencià per a la reconstrucció, en la compareixença davant la diputació permanent de les Corts per a donar compte de la gestió del govern valencià davant la crisi del coronavirus. “És un temps per a la unitat, la fraternitat i la responsabilitat, per a l’ajuda mútua”, ha assegurat.

Puig ha iniciat la intervenció demanant perdó als professionals sanitaris “per no haver arribat a temps” i no tindre el material de protecció precís per a fer front a la pandèmia. Puig ha qualificat la situació de “tsunami que ens ha sobrepassat a tots”, i ha mostrat la voluntat d’estimular la fabricació pròpia per a evitar que aquesta situació es torne a repetir.

El cap del Consell ha explicat durant la intervenció la situació de la pandèmia a la Comunitat Valenciana i les iniciatives del Consell. Puig ha recordat la xifra de persones afectades i el perfil majoritari, però també ha donat un missatge optimista. “Sense abaixar la guàrdia, estem detectant un retrocés del virus a la Comunitat Valenciana molt esperançador”, ha assegurat. "Aquesta és una crisi dinàmica i tot pot canviar, però confiem que es consolide el retrocés”, ha agregat.

341 milions en actuacions derivades de la Covid-19

Pel que fa a subministraments, el cap del Consell ha explicat que la Generalitat va contractar des del primer moment avions amb material sanitari procedent de la Xina. El primer lot va arribar el 24 de març, ara ja sumen 14 vols amb 446 tones de material sanitari i aquest dijous hi arribarà un altre enviament.

Totes les actuacions derivades del coronavirus a la Comunitat Valenciana han comportat a la Generalitat una despesa de 341 milions d’euros (ja gastats o compromesos),145 milions dels quals s’han destinat a mesures sanitàries.

Producció local amb 17 empreses valencianes

La Generalitat, ha explicat el president, ha tancat acords amb 17 empreses valencianes per a impulsar la producció de material sociosanitari, com ara mascaretes. També hi ha dos empreses que fabricaran respiradors. Puig ha deixat clar que la falta de material ha ensenyat un lliçó de futur: “No podem dependre al 100% de les importacions estrangeres en qüestions de subministraments estratègics”.

La Generalitat paga 1.295 milions en subvencions

El president també ha recordat les ajudes econòmiques del Consell als col·lectius més afectats, com pimes i autònoms, les moratòries de pagament, i les iniciatives per a mobilitzar sòl. I perquè la Generalitat puga pagar els proveïdors, rebrà 1.300 milions d’euros de liquiditat avançada.

I ha detallat que entre l’1 de març i el 20 d’abril la Generalitat ha pagat 1.295 milions d’euros en subvencions i 85.200 factures pendents. Sols al març han pagat a pimes i proveïdors el doble de factures que en el mateix període de l’any passat.

Canvi d’estratègia a partir del 9 de maig

El president ha defensat que les Corts han de treballar per a garantir la seguretat sanitària, el treball i la protecció social. "El 9 de maig hem de canviar l’estratègia. Hem de superar progressivament el període de confinament amb la major cobertura possible però sense córrer riscos". Per això una comissió oberta ja està treballant en l’eixida d’aquesta situació a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats