Puig i Moreno Bonilla demanen un fons transitori compensatori

D'aquesta manera es corregeix el desequilibri del sistema que pateixen les autonomies, com la valenciana, que reben un finançament per sota de la mitjana

El president de la Junta, Juanma Moreno, es reuneix a Sevilla amb el president de la Generalitat, Ximo Puig
El president de la Junta, Juanma Moreno, es reuneix a Sevilla amb el president de la Generalitat, Ximo Puig / María José López (Europa Press)

Els presidents de la Junta d'Andalusia i la Generalitat, el popular Juanma Moreno i el socialista Ximo Puig, han reclamat aquest dimarts a Sevilla al govern espanyol que s'òbriga el debat per a la modificació del model de finançament autonòmic i, mentrestant, cree un fons transitori compensatori que pal·lie l'"infrafinançament" de totes dues comunitats.

Moreno i Puig s'han reunit en el Palau de San Telmo de Sevilla, seu de la presidència andalusa, per a abordar el sistema de finançament i la necessitat de la seua reforma, ja que consideren que és "discriminatori, complex i poc transparent" i no dota aquestes comunitats dels recursos suficients. Les dues comunitats coincideixen que pateixen infrafinançament i reclamen que el pes poblacional siga un criteri de distribució.

Declaració institucional

D'aquesta reunió ha eixit la Declaració institucional per un nou model de finançament, composta d'onze punts, en la qual els dos presidents autonòmics exposen que són conscients que el nou sistema requereix un ampli consens polític i que costarà temps.

Per això proposen crear un fons transitori compensatori d'anivellament que es prorrogue automàticament fins a l'entrada en vigor del nou sistema que equipare les comunitats infrafinançades amb la mitjana nacional, per al qual aposten pel criteri de població ajustada.

En aquest document posen de manifest que la capacitat de les autonomies de règim comú per a decidir sobre el nivell dels seus ingressos està limitada perquè manquen de capacitat normativa en la imposició indirecta i de capacitat de gestió dels grans impostos en els quals participen. Per tant, veuen necessari que les comunitats puguen ser partícips de les decisions que afecten els seus ingressos.

Una aliança i una aposta pel diàleg

D'aquesta manera --continua la declaració institucional impulsada aquest dimarts-- "es corregeix el desequilibri horitzontal entre comunitats dels recursos del sistema de finançament que pateixen les autonomies que reben un finançament per sota de la mitjana, sense perjudicar la resta".

Tots dos presidents coincideixen que l'actual model de finançament continua generant diferències de recursos entre comunitats de més de trenta punts percentuals per habitant.

Ximo Puig ha defensat que, amb aquesta trobada, Andalusia i la Comunitat Valenciana impulsen una "aliança de cooperació en el que ens uneix, no un front, i pensant en l'interés general".

Juanma Moreno ha incidit en la conveniència del "diàleg" com "l'instrument més poderós que tenim hui dia els responsables polítics", així com que amb aquest acord "no es va contra ningú, sinó a favor de millorar, de generar benestar, progrés als territoris" de totes dues comunitats i "en el conjunt de la nació".

També et pot interessar

stats