Puig lamenta la discriminació del Govern en matèria de transport

El president de la Generalitat diu que l'ajuda al transport metropolità és una qüestió de dignitat i reclama "lleialtat" a Rajoy.

Ximo Puig, al Palau de la Generalitat
Ximo Puig, al Palau de la Generalitat / Juan Carlos Cárdenas (EFE)

El Consell encara confia que els grups parlamentaris esmenen la negativa del govern espanyol a finançar amb 38 milions d'euros el transport de l'Àrea Metropolitana de València i per això continua exigint-los públicament. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha lamentat "l'absolut menyspreu a la realitat, a les dades i al rigor" que des del Ministeri d'Hisenda es va donar a la delegació valenciana que dijous passat els va reclamar a Madrid i va tornar a València amb un no com a resposta. En el projecte de llei de pressupostos (PGE) per a enguany, que està tramitant-se al Congrés, no hi ha consignat ni un cèntim per al transport metropolità de València mentre que Madrid rebrà 127 milions d'euros, l'àrea metropolitana de Barcelona, 109, i les Canàries, 47 milions d'euros. 

Ximo Puig, que s'ha reunit aquest dilluns amb membres del seu Consell per a proposar accions després de la portada del ministeri de Cristóbal Montoro al conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha alçat el to i ha afirmat que no està disposat a acceptar el maltracte "vexatori" a les valencianes i els valencians. Els 38 milions d'euros són una qüestió de "dignitat", ha dit, i s'ha preguntat si el govern d'Espanya ho és també de les valencianes i els valencians o "ha dimitit" de ser-ho. En aquest sentit, ha lamentat els problemes d'invisibilitat que pateix el poble valencià.

La via valenciana de l'acord, la negociació i el respecte

i el respecte

La Comunitat Valenciana, segons ha explicat Puig, no està per la "via rupturista" sinó que busca "l'acord, la negociació i el respecte". Així, el president de la Generalitat ha comentat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que aquesta setmana té previst vindre de "turisme de partit", ha dit, faria bé a entendre que "els valencians no estem per trencar res, però no podem continuar sent maltractats". 

Seguidament, Ximo Puig ha demanat el PP i sobretot Ciutadans que "defensen els interessos generals de les valencianes i els valencians" i que s'allunyen de les "tesis partidistes de discriminació" i els ha demanat que donen suport a l'esmena que plantegen al Congrés dels Diputats dels grups parlamentaris que donen suport al Consell.

Un boicot de 600 milionsUn

boicot de 600 milions

d'eurosPuig ha mirat cap als últims anys, i ha lamentat que entre 2002 i 2010 en els PGE hi havia consignades ajudes que més o menys arribaven als 38 milions d'euros per al transport metropolità de València però "mai s'hi van concrectar" perquè l'Ajuntament de València i la Generalitat [aleshores en mans del PP] van boicotejar l'Autoritat Metropolitana del Transport perquè "decidiren que era més important la confrontació amb el govern d'Espanya que arribar-hi a un acord". Aquest boicot, ha calculat, Ximo Puig, ha generat un forat de 600 milions d'euros que van en detriment de la "qualitat del transport públic valencià".Ajudes del Consell a la mobilitat sostenibleAlhora que reclama un milor finançament, el president de la Generalitat ha anunciat una inversió del Consell de 4,5 milions d'euros per a apostar per la mobilitat sostenible a 70 municipais valencians. La meitat d'aquesta quantitat és per a la construcció de carrils bici, carrers per a bicicletes, voreres, sendes ciclistes i 1,3 milions d'euros aniran destinats a la compra d'autobusos de baixes emisions, elèctrics o híbrids. 

Ajudes del Consell a la mobilitat sostenible

Ajudes del Consell a la mobilitatsostenible

També et pot interessar

stats